Odaberite zbirku:

Zbirka kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog keramičkog i staklenog materijala

Vrsta zbirke: arheološka
Voditelj: Liljana Kovačić
Broj predmeta: 0
Vrsta građe: cjelovite i rekonstruirane posude, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa, podne pločice, lule
Teritorij: Dubrovnik
Vremensko razdoblje: 14. st. - 20. st.
Materijal: keramika, majolika, staklo
URL: http://dumus.hr/hr/arheoloski-muzej/zbirke/zbirka-kasnosrednjovjekovnoga-i-novovjekovnoga-keramickog-i-staklenog-materijala/
http://mdc.hr/dubrovnik/hr/arheoloski/fsz4.html

Zbirka je nastala istraživanjima u staroj gradskoj jezgri poslije potresa 1979. godine. Keramički i stakleni ulomci dijelovi su kuhinjskog i stolnog posuđa iz razdoblja od 14. do početka 20. stoljeća, a najbrojniji su predmeti od 15. st. do potresa 1667. što je doba najvećeg gospodarskog uspona Dubrovačke Republike. Proizvod su većinom radioničkih središta Italije, u manjoj mjeri Španjolske (Valencija) i osmanskog keramičarskog centra Iznik. Najbrojnija je keramika s engobom, urezanim i višebojno slikanim ukrasom koja je završno glazirana bezbojnom glazurom visokog sjaja. Najljepši su primjerci s muškim i ženskim likovima, vitezovima i damama u odjeći i s frizurama toga doba. Po brojnosti, ne zaostaje keramika s neprozirnom, kositrenom glazurom, preko koje je ukras slikan. Vrhunac je postignut uvođenjem renesansnih motiva, osobito povijesnih, mitoloških i biblijskih scena, što je karakteristika tzv. istoriato stila kojeg su postigle čuvene radionice srednje Italije, primjerice Faenza, Deruta i Montelupo.
Cijenjena keramika s neprozirnom glazurom i lustrom kao i keramičke pločice azulejos, stizale su iz Španjolske, a iz Iznika luksuzna, višebojna osmanska keramika omiljena u Dubrovniku u 16. stoljeću.