HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Dvor Trakošćan, 42253 Bednja
Varaždinska županija
RADNO VRIJEME
- 1. travnja - 31. listopada:
svakog dana 9 - 18 h

- 1. studenog - 31. ožujka:
svakog dana 9 - 16 h
T 042/796-281, 796-422
F 042/796-420
E dvor@trakoscan.hr
W http://www.trakoscan.hr
Kako doći do muzeja
osobnim vozilom ili autobusom
Parkiralište
da, u podnožju dvorca, udaljeno 500 m
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 042/796-281
strani jezik: engleski
cijena: 100 kn
Grupni posjeti
nema grupnih ulaznica
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
odrasli: 30 kn
učenici i studenti: 15 kn
umirovljenici: 15 kn
organizirane grupe predškolske djece: 10 kn
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
prodaju se suveniri i publikacije
Restoran / kafić
- restoran / caffe
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - povijesni
Djelokrug lokalni
Osnivač država
Godina osnutka1953.
Ravnatelj Adam Pintarić
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (nedostupna; voditelj: Andreja Srednoselec)
- muzejsku trgovinu
- restoran / caffe

Muzej

O MUZEJU

Dvor Trakošćan zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park-šume s jezerom.  

Dvor je nastao u 14. st. i prvotno je bio mala srednjovjejedinstvenu ponudu na prostoru Rebublike Hrvatskekovna utvrda - burg. Često je mijenjao vlasnike, sve do 1569. g., kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković. Slabljenjem ratnih opasnosti, gubi obrambenu funkciju, a romantičarskim preoblikovanjem u 19. st. pretvoren je u rezidenciju. Usporedno s tim preinakama okolni se prostor uređuje u perivoj, a uređeno je i umjetno jezero. Obitelj Drašković, nakon gotovo četiristogodišnjega neprekinutog vlasništva, 1944. g. napušta dvorac. Godine 1953. osnovan je muzej Dvor Trakošćan.  

Dvorac je danas muzej sa stalnim postavom koji je prezentiran ambijentalno, u izvornoj funkciji i prezentira velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković.  

Dvor čine četiri razine: nisko i visoko prizemlje, te prvi i drugi kat. Na razini niskog prizemlja smještene su dvorska kuhinja i tamnica. Dvorane visokog prizemlja i prvog kata elegantni su rezidencijalni ambijenti u duhu historicizma, gotovo u potpunosti izvorni. Visoko prizemlje sastoji se od radnih, društvenih i svečanih prostora, dok su prostorije prvog kata bile namijenjene svakodnevnom životu vlasnika. U jednoj je dvorani rekonstruiran i slikarski atelijer grofice Julijane Erdödy Drašković. Prostorije drugog kata opremljene su inventarom grofova Drašković iz razdoblja od 16. do 19. st., a muzejska je građa tamo prezentirana kronološki, po stilskim razdobljima od baroka do neorenesanse.  

Tri prostorije na prvom katu u vrijeme Draškovića su bile služinski prostori, a danas je u njima tematski dio postava koji govori o povijesti obitelji Drašković, Trakošćanu prije Draškovića, građevinskom razvoju dvorca te samom posjedu. U zasebnoj prostoriji predstavljeni su Draškovići kao pioniri fotografije u Hrvatskoj. Odatle se može izaći na terasu s koje se pruža predivan pogled na okolicu. Tu su još i molitvena soba, oružarnica, dvorska kuhinja i tamnica.  

Trakošćan je jedan od malobrojnih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, iz razdoblja od renesanse do historicizma, povijesno usko vezanom za arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika.  

Najzastupljeniji je namještaj iz druge polovice 19. st., kada se nakon obnove dvorca prostorije opremaju inventarom izrađenim po uzoru na historijske stilove. Očuvane su historicističke garniture po uzoru na gotiku, renesansu i barok, koje tvore pretežiti dio opreme prizemlja te prvog kata. Na prvom katu dočaran je salonski ugođaj druge polovice 19. st., a komadi pokućstva s grbom obitelji Drašković jasno pokazuju da je namještaj izrađivan po narudžbi vlasnika dvorca. Uz dobro očuvanu historicističku cjelinu, valja istaknuti sekretere i zrcala iz 18. st., škrinje i kabinetske ormariće iz 17. st., a komoda iz 16. st. najstariji je komad namještaja u zbirci. Zbirka oružja iznimno je vrijedna cjelina koja daje povijesni prikaz razvoja hladnoga i vatrenog oružja te opreme od 15. do kraja 19. st. Među primjercima hladnog oružja valja istaknuti mačeve dvoručnjake njemačke proizvodnje iz 16. st. te posebnu skupinu od dvadesetak mačeva schiavona, jednu od većih u Hrvatskoj. Iznimno je brojna i raznovrsna skupina oružja na motki. Pretpostavlja se da su puške kukače ili bradatice te pojedini mužari i stariji topovi pripadali izvornome obrambenom sustavu utvrde Trakošćan iz 15. i 16. st., a da bi kacige i dijelovi oklopa mogli biti ostaci izvorne momčadske opreme trakošćanske posade iz 17. st. Topovi s grbom obitelji Drašković povezuju se sa sudjelovanjem Draškovića u borbama protiv Napoleona. U zbirci se nalazi i šest povijesnih zastava, od kojih je jedna po tipu i vremenu nastanka jedinstvena u Hrvatskoj te pripada među najstarije sačuvane zastave uopće.  

Zbirka slika i grafika Dvora Trakošćana izuzetno je vrijedna povijesno-umjetnička cjelina s više od dvjesto ulja na platnu i dvadesetak grafičkih listova. Najveći broj slika čine portreti, naručivani i slikani u razdoblju od kraja 16. do početka 20. st. Brojčano su  manje zastupljeni pejzaži, alegorije i prizori sakralne tematike. Među grafičkim listovima ističe se jedno Piranesijevo djelo. Knjižna građa Dvora Trakošćan važan je pokazatelj duge i bogate povijesti i kulture obitelji Drašković. Obnovom dvorca u drugoj polovici 19. st., u dijelu visokog prizemlja uređena je dvorska knjižnica, prostor izrađen po uzoru na renesansne palače u kojima je vlasnik imao svoju radnu sobu, studiolo. Knjižnica je potpuno opremljena neorenesansnim namještajem, a knjige datiraju iz vremena od 18. do 20. st.  

Muzej je 2010. g. bio nominiran za Nagradu za europski muzej godine - EMYA.

Poslanje muzeja

Sam je dvorac značajan kulturno-povijesni spomenik, jedan od rijetkih takvih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih bivših vlasnika obitelj Drašković, jedne od najreprezentativnijih predstavnika plemićkih staleža, te je muzejska ustanova Dvor Trakošćan usmjerena na čuvanje, proučavanje, obnovu i predstavljanje upravo te ostavštine. Sa cjelogodišnjim raznovrsnim aktivnostima muzej ima središnju ulogu u prezentaciji i popolarizaciji kulture ove regije, kruna je u ponudi kulturnog turizma sjevernog dijela Hrvatske, nositelj turističkog razvoja i privlačno odredište raznim kategorijama posjetitelja. Dvor Trakošćan tako je s godinama postao zavidna institucija u oblasti kulture koja svojim obilježjima čini jedinstvenu ponudu na prostoru Republike Hrvatske, ali i šire u ovom dijelu Europe. Posebno naglašavamo da vrijednost naše muzejske ustanove ne predstavlja samo stalni muzejski postav, već i održavani cjelokupni okolni perivoj s parkom i jezerom. Trakošćan nije samo spomenik graditeljstva, nego je također i spomenik prirode i perivojne kulture. Muzej smo koji osim muzejske djelatnosti održava i cjelokupan trakošćanski kompleks, te konstantno radi na zaštiti prirodnog krajolika.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka fotografija ; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna, umjetnička

Zbirka knjiga ; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna

Zbirka lovstva; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna

Zbirka namještaja ; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna

Zbirka oružja ; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna

Zbirka slika i grafika ; voditelji: Ivan Mravlinčić, Andreja Srednoselec
povijesna, umjetnička

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (3)

Svi rezultati
 

Personalni arhiv (1)

Vilim Leskošek

Ustanova Gradski muzej Varaždin, Dvor Trakošćan
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (14)

Srednoselec, Andreja; Mravlinčić, Ivan; Pintarić, Adam

60 godina Muzeja Dvor Trakošćan: 1954. - 2014.. Katalog izložbe restauriranih slika i namještaja iz muzejske čuvaonice Dvora Trakošćan

Trakošćan, Dvor Trakošćan, 2014

Trakošćan burg-muzej

Trakošćan, Dvor Trakošćan, 2007
 
Svi rezultati