HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Dvor Trakošćan, 42253 Bednja
Varaždinska županija
RADNO VRIJEME
- 1. travnja - 31. listopada:
svakog dana 9 - 20 h

- 1. studenog - 31. ožujka:
svakog dana 9 - 17 h
T 042/796-281, 796-422
F 042/796-420
E dvor@trakoscan.hr
W http://www.trakoscan.hr
Kako doći do muzeja
osobnim vozilom ili autobusom
Parkiralište
da, u podnožju dvorca, udaljeno 500 m
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 042/796-281 ili na e-mail: dvor@trakoscan.hr
strani jezik: engleski
cijena: 200 kn po grupi (grupa može imati do 50 osoba)
Grupni posjeti
nema grupnih ulaznica
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
1. Park- 1 kn
2. Park+dvorac: odrasli 40 kn
učenici (do 18 godina) 20 kn
3. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz u park i dvorac
4. Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
prodaju se suveniri i publikacije
Restoran / kafić
- restoran / caffe
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - povijesni
Djelokrug lokalni
Osnivač država
Godina osnutka1953.
Ravnatelj Adam Pintarić
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (nedostupna; voditelj: Andreja Srednoselec)
- muzejsku trgovinu
- restoran / caffe

Zbirke

Zbirka posuđa

Vrsta zbirke kulturno-povijesna
Voditelj Ivan Mravlinčić
Broj predmeta 339
Vrsta građe uporabni predmeti; ukrasni predmeti
Teritorij srednjoeuropski prostor
Vremensko razdoblje 17. - 20. st.
Materijal keramika; porculan; staklo; metal; drvo

Zbirka posuđa muzeja Dvor Trakošćan obuhvaća niz različitih uporabnih i ukrasnih predmeta izrađenih od keramike (fajansa, majolika, kamenina, kamenjača, glina), porculana, stakla, metala i drva. Riječ je o predmetima koji su se koristili prilikom pripremanja hrane u kuhinji, kod serviranja hrane i kod blagovanja, te od posuda u kojima se pohranjivao toaletni pribor.

Zbirka se sastoji od 339 predmeta. Većina posuđa i sitnog pribora koji su se nalazili u dvoru stradala je za vrijeme 2. svjetskog rata te je bila oštećena ili otuđena tako da zbirka brojem nije velika. Unatoč tome, od velikog je značaja za cjelokupni fundus muzeja te za formiranje unutrašnjeg prostora dvorca.

Prema vremenu nastanka predmeti iz zbirke kronološki i stilski pokrivaju razdoblje od 17. do 20. stoljeća, ali najveći dio zbirke ipak datira iz 19. i 20. stoljeća. Predmeti su velikim dijelom nastali na prostoru srednje Europe.

Zastupljen je porculan i keramika njemačkih, austrijskih, mađarskih, čeških, talijanskih i engleskih manufaktura i tvornica: Meissen, Holitsch, Zsolnay, Minton, Thun, Fischer & Mieg, Max Roesler, Loket, L. Schütz, Reinhold Merkelbach, Josef Steidl, Lippert & Haas, Portheim & Sohn, Villeroy & Boch, Haas & Cžjžek, Ostmark keramik, Stevenson & Williams, Callegari i Casali, Nove.

Obimom nije velika, ali je značajna skupina od 15-ak primjeraka meissenskog porculana 19. i 20. stoljeća. Vrijedna je i skupina oslikanih vrčeva za pivo s kositrenim poklopcima iz njemačkih radionica, a koji datiraju iz 18. stoljeća. Velikim se brojem ističu primjerci manufakture Holitsch, poznate po proizvodnji bogato ukrašavanih blagovaonskih setova.

Među predmetima od stakla ističe se nekoliko primjeraka čaša njemačke proizvodnje 17. i 18. stoljeća, valjkastog i čunjastog oblika, oslikanih živim bojama s motivima grbova i raznim figurativnim prikazima i ornamentima cvijeća. Značajnu malu cjelinu čine kositreni i mjedeni tanjuri njemačke provenijencije, uglavnom iz 17. i 18. stoljeća.

Brojni su uporabni i ukrasni predmeti iz zbirke izloženi u sklopu stalnog postava. Prezentirani su na način da s interijerskom opremom i namještajem tvore jasnu interijersku cjelinu. Ti su predmeti osobito važni elementi u osmišljavanju ambijenata izloženih stilskih cjelina, odnosno u nastojanju da se što potpunije prezentira kultura života visokoga plemstva u Hrvatskoj unutar određenog stilskog horizonta. Također, prezentacijskim programom novog stalnog postava obuhvaćen je cjelokupan dvorski sklop, te su sada uz reprezentativne, stambene angažirane i pomoćne, tehnološke prostorije. Tako predmeti zbirke iz skupine kuhinjskog posuđa i pomagala imaju značajnu ulogu u oživljavanju prostora dvorske kuhinje. Trajno je izloženo i prezentirano oko 200-tinjak predmeta. Ostatak zbirke je pohranjen u muzejskom spremištu i čuva se pod odgovarajućim uvjetima za pohranu.

Većina predmeta iz zbirke zatečena je prilikom osnivanja muzeja 1953. godine i ostavština je obitelji Drašković. Manji je dio nabavljen otkupom za potrebe uređenja dvorske kuhinje ili je darovan muzeju. Većina je predmeta sačuvana u dobrom stanju, a manji je dio oštećen napuklinama ili je odlomljen, te zahtijeva obnovu i restauraciju.

Predmeti koji su sastvani dio ove zbirke međusobno se nadopunjuju i visoke su vrijednosti. Njihova je važnost u činjenici da izložbeni prostor obogaćuju te ga čine poučnijim i zanimljivijim. Oživljavaju prostor, daju mu novu dimenziju te upotpunjuju doživljaj posjetitelja. To su materijalna svjedočanstva koja doprinose što vjerodostojnijoj i kvalitetnijoj dokumentaciji isječaka svakodevnog života prošlih vremena.