HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
utorak, srijeda, četvrtak: 10 - 18 h
petak, subota, nedjelja: 10 - 13 h
ponedjeljkom zatvoreno
T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
- tramvajima br. 12, 13, 14, 17 (postaja Trg maršala Tita)
- autobusnom linijom br. 118 (Trg Mažuranića)
Parkiralište
javna parkirališta
Stručna vodstva
uz najavu na telefonom ili e-mail (dva dana unaprijed)
cijena: 75 kn (hrvatski jezik), 150 kn (engleski jezik)
Grupni posjeti
grupu čini min. 15 osoba;
posjetitelji u grupi ostvaruju pravo na popust od 30%
Fotografiranje
da, bez upotrebe bljeskalice (cijena 35 kn); snimanje za TV ili u komercijalne svrhe uz dopuštenje
Cijena ulaznice
odrasli: 15 kn
djeca, učenici i studenti: 10 kn
umirovljenici: besplatan ulaz
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
prodaju se suveniri i publikacije
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da, postoji pomična rampa koja se postavlja prema najavi
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (tekstil, koža, papir)
- preparatorsku radionicu (drvo, keramika, metal)
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Počeci skupljanja etnografske građe u Zagrebu vezani su za Narodni muzej, osnovan 1846. g. Spajanjem etnografskih zbirki Narodnog muzeja s ovećom zbirkom tekstila - donacijom Solomona Bergera (trgovca tekstilom i tvorničara) osnovan je 1919. g. Etnografski muzej u Zagrebu.
 
Muzej se nalazi u reprezentativnoj secesijskoj zgradi koju je projektirao arhitekt Vjekoslav Bastl. Izgrađena je 1903. g. za izložbu Trgovačko-obrtničke komore. Središnji prostor, kupolu, s vanjske strane krase kipovi Rudolfa Valdeca, dok je njezinu unutrašnjost freskama oslikao Oton Iveković. Za izlaganje etnografske građe unutrašnjost zgrade više je puta adaptirana, a posljednji zahvat u interijeru 1972. g., djelo je arhitekta Aleksandra Freudenreicha.
 
Muzejski fundus ima više od 95 000 predmeta iz svih područja Hrvatske te iz susjednih europskih, kao i izvaneuropskih zemalja. Najveći dio građe obuhvaćaju tekstilni predmeti (nošnja, posoblje), no opsežne su i zbirke predmeta tradicijskoga gospodarstva, rukotvorstva, pokućstva, obrta, običaja i druge. Osobito je vrijedna zbirka predmeta tradicijskih kultura izvaneuropskih zemalja, nastala krajem 19. i početkom 20. st., uglavnom darovima naših pomoraca, istraživača, putnika i umjetnika. Među njima valja spomenuti Požežanina Dragutina Lermana, Karlovčane  braću Mirka i Stevu Seljana, umjetnike Milku Trninu i Zvonka Balokovića, Tibora Sekelja i druge.
 
Stalni postav izložen je u prizemlju i na prvom katu.
 
Zbirka predmeta izvaneuropskih domorodačkih kultura, jedina takva u Hrvatskoj, izložena je u prizemlju Muzeja, a prikazuje izloške iz Afrike, Australije, Azije, Južne Amerike i Oceanije.
Najvredniji je dio izložbe izvaneuropskih kultura zbirka Dragutina Lermana (1863. – 1918.) iz Konga, ne samo zbog brojnosti i starosti predmeta, već i zbog sveobuhvatnosti kojom tumači materijalnu kulturu domorodaca središnje Afrike. Kao osobito vrijedne predmete, koji se po kulturno-povijesnom značenju i umjetničkom izrazu mogu mjeriti sa sličnima u drugim europskim muzejima, treba istaknuti obredne maske, fetiše, uporabne predmete, glazbala, oružje i nakit.
 
Braća Seljan, Stevo (1875. – 1936.) i Mirko (1871. – 1913.), u Istočnoj Africi i u Južnoj Americi prikupili su bogatu zbirku od 238 predmeta domorodačkih plemena iz područja Matto Grossa i Paragvaja. Nastojali su da se oni pohrane i izlože u Narodnome muzeju u Zagrebu, no kasnije su zbirke prenesene u Etnografski muzej. Zbirka iz Etiopije koja je darovana Hrvatskomu narodnomu muzeju 1902. g. sadržava 133 predmeta: uporabne predmete, odjeću, nakit i oružje.
 
U Muzeju je izložena i bogata zbirka predmeta iz Melanezije i Australije, donacija Tibora Sekelja, esperantista i etnologa istraživača koji je tijekom 1950-ih i 1960-ih godina putovao Južnom Amerikom, Australijom i Melanezijom.
 
Milka Trnina, operna pjevačica svjetskoga ugleda, Muzeju je ostavila vrijednu zbirku japanskih umjetnina. Početkom 20. st. predmete joj je, u znak prijateljstva, darovao J. Bigelow iz Bostona, poznati japanolog i vlasnik jedne od najvećih i najboljih zbirki japanske umjetnosti u SAD-u.
 
U postavu na prvom katu posjetitelje dočekuje interijer sobe s prostora sjeverozapadne Hrvatske, koja je bila središte života i okupljanja obitelji - od vremena velikih zadružnih obiteljskih zajednica do kasnijih manjih inokosnih obitelji. Obvezni inventar činili su veliki drveni stol, klupe i stolice, a u jednom kutu sobe bio je tzv. sveti kut ukrašen malim raspelom i svetim sličicama te obiteljskim fotografijama.
 
Izložene narodne nošnje potječu s kraja 19. i početka 20. st., pokrivaju područje cijele Hrvatske, a prostorno i kulturološki podijeljene su u tri etnografske zone: panonsku, dinarsku i jadransku. Iako je pretežito riječ o nošnji kao odjeći za svečane prigode, raznolikost inačica nošnje pojedinog područja govori i o društvenoj dimenziji njezinih vlasnika - o njihovoj životnoj dobi i položaju unutar obiteljske cjeline, što je osobito naglašeno kad je riječ o ženskoj odjeći. Izloženi primjerci rječito govore i o raznolikosti umijeća tekstilnoga rukotvorstva pojedinog područja jer je sva osnovna odjeća nastajala u domaćoj radinosti autarkičnih seoskih domaćinstava.
Posebno se mogu izdvojiti slikovite nošnje sjeverne okolice Zagreba, koje su djelo muških poluprofesionalnih tkalaca. Mnoge specifičnosti te nošnje postale su zaštitnim znakom grada Zagreba, a danas su ta sela sastavni dio užeg područja grada. Valja spomenuti mali crni muški šeširić i neizostavni crveni kišobran.
Bogata lanena ženska tkanja u nošnji hrvatske Posavine svjedoče o razvijenim vještinama tekstilnog rukotvorstva. U tome se najbolje vide slavenski korijeni umijeća uzgoja i obrade sirovina za proizvodnju tekstila, posebice lana svilenca i konoplje. Za Posavinu je karakteristična i posebna tehnika veza (plosni vez po pismu), koji je dobio stručni naziv pečki vez jer su se njime najčešće ukrašavali rupci za glavu koji se u Posavini nazivaju peče.
Među izloženom slavonskom muškom i ženskom nošnjom ističe se ona ukrašena zlatovezom. Vještina izrade zlatoveza posebno je vezana za prostor Đakovštine, iako su najsvečanije nošnje i ostalih prostora Slavonije također bile ukrašavane zlatovezom.
Na nošnji Ravnih kotara i Bukovice, zaleđa Zadra, izrađenoj od teškoga domaćeg sukna bijele ili tamnomodre boje, ističe se ukras sitnim vezom lančanca, izrađen raznobojnim koncem.
Nošnja iz Vrlike predstavljena je odjećom muškarca, starije žene i djevojke. Djevojka je mladenka, u bijeloj dugoj košulji, bijelom haljetku i s velikim prevjesom ukrašenim kovanicama koje simboliziraju miraz. Crvenkapu krasi paunovo pero - apotropejska zaštita od uroka.
Od nošnji jadranskog priobalja i otoka valja istaknuti žensku odjeću grada Paga. Na platnenoj košulji i pokrivalu za glavu nalazimo tehniku bijelog veza, tzv. paški teg, iz kojega se razvila i poznata vještina izrade paške čipke na iglu.
Na nošnji Konavala, u zaleđu Dubrovnika, vidljivi su utjecaji Orijenta, kako u izboru materijala i načinu oblikovanja, tako i u ukrasu pojedinih dijelova odjeće. Ipak je potrebno istaknuti vez (konavoski vez) na poprsnicama i orukavlju ženskih košulja, izrađen svilom koju su Konavoke same proizvodile i bojile.
 

Muzej izdaje stručno-znanstveni časopis Etnološka istraživanja.

Poslanje muzeja

Muzej je ustanova za zaštitu etnografske baštine.

Zbirke

ODJEL ADMINISTRATIVNO-FINANCIJSKIH I TEHNIČKIH POSLOVA
ODJEL IZVANEUROPSKIH KULTURA
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka kultura svijeta ; voditelji: Damodar Frlan, Marija Živković
etnografska

ODJEL RESTAURATORSKO-KONZERVATORSKIH POSLOVA
ODJEL ZAJEDNIČKIH STRUČNIH POSLOVA
ODJEL ZBIRKI I DOKUMENTACIJE
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka "Perinić" ; voditelj: Tea Rittig Šiško
ostalo

Zbirka alata i pomagala za obradu tekstila ; voditelj: Gordana Viljetić
etnografska

Zbirka božićnih jaslica ; voditelj: Danijela Križanec Beganović


Zbirka čipkarstva ; voditelj: Mareta Kurtin
etnografska

Zbirka dječjih igračaka i igara ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić


Zbirka fotografije i fotografskog pribora; voditelj: Matija Dronjić


Zbirka glazbala ; voditelj: mr. sc. Željka Petrović Osmak
etnografska

Zbirka glazbala Franje Ksavera Kuhača (pohrana) ; voditelj: mr. sc. Željka Petrović Osmak


Zbirka košaraštva ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
etnografska

Zbirka kućnog inventara ; voditelj: dr. sc. Zvjezdana Antoš
etnografska

Zbirka lončarstva ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
etnografska

Zbirka maketa ; voditelj: dr. sc. Zvjezdana Antoš


Zbirka medičarstva i svjećarstva ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
etnografska

Zbirka multimedije; voditelj: Matija Dronjić


Zbirka nakita ; voditelj: Tea Rittig Šiško
etnografska

Zbirka narodne medicine ; voditelj: mr. sc. Aida Brenko
etnografska

Zbirka narodnih nošnji Bosne i Hercegovine ; voditelj: mr. sc. Zlatko Mileusnić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji gorske Hrvatske i jadranskog zaleđa ; voditelj: Mareta Kurtin
etnografska

Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore ; voditelj: Katarina Bušić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji istočne Hrvatske ; voditelj: Katarina Bušić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji naroda Europe ; voditelj: Vesna Zorić


Zbirka narodnih nošnji primorske Hrvatske ; voditelj: mr. sc. Zlatko Mileusnić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji sjeverozapadne Hrvatske ; voditelj: Vesna Zorić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji središnje Hrvatske ; voditelj: mr. sc. Aida Brenko
etnografska

Zbirka oružja ; voditelj: mr. sc. Zlatko Mileusnić
etnografska

Zbirka pisanica ; voditelj: Danijela Križanec Beganović


Zbirka platnenog posoblja ; voditelj: Gordana Viljetić
etnografska

Zbirka pokućstva ; voditelj: dr. sc. Zvjezdana Antoš


Zbirka predmeta „Tekstilne industrije Berger“ ; voditelj: mr. sc. Aida Brenko


Zbirka predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja ; voditelj: Danijela Križanec Beganović
etnografska

Zbirka prekrivača i prostirki ; voditelj: Katarina Bušić
etnografska

Zbirka pušačkog pribora ; voditelj: Marija Živković


Zbirka šaranih tikvica ; voditelj: Tea Rittig Šiško
etnografska

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike ; voditelj: dr. sc. Zvjezdana Antoš
etnografska

Zbirka suvenira ; voditelj: Marija Živković


Zbirka suvremene odjeće ; voditelj: Vesna Zorić


Zbirka tekstilnih fragmenata; voditelj: Tea Rittig Šiško


Zbirka torbi ; voditelj: Katarina Bušić
etnografska

Zbirka tradicijskih dječjih igračaka ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
etnografska

Zbirka tradicijskih obrta ; voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
etnografska

Zbirka tradicijskog gospodarstva ; voditelj: mr. sc. Željka Petrović Osmak
etnografska

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (13)

Naslov Klinasto ruho
Godina 2002.
Godina 1993.
Godina 1992.
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (12)

Katica Benc-Bošković

Ustanova Etnografski muzej Zagreb

Nerina Eckhel

Ustanova Etnografski muzej Zagreb

Nada Gjetvaj

Ustanova Etnografski muzej Zagreb

Ivanka Ivkanec

Ustanova Etnografski muzej Zagreb

Aleksandra Lazarević

Ustanova Muzej Srba u Hrvatskoj, Zagreb, Etnografski muzej Zagreb
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (159)

Svi rezultati