HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg sv. Marka 1, 20260 Korčula
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
- siječanj, veljača, ožujak: 10 - 13h

- travanj, svibanj, lipanj: 10 - 14 h

- srpanj, kolovoz, rujan: 9 - 21 h

- listopad, studeni, prosinac: 10 - 13 h


T 020/711-420
F 020/711-420
E gm-korcula@du.t-com.hr, gradski.muzej.korcula1@du.t-com.hr, info@gm-korcula.com
W http://www.gm-korcula.com/hr/
Kako doći do muzeja
šetnjom starom gradskom jezgrom jednom od ulica koje vode do Trga sv.Marka
Parkiralište
postoji u blizini, na istočnoj obali, udaljeno je 700 m.
Stručna vodstva
Stručno vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku. Cijena po dogovoru. Potrebo je unaprijed dogovoriti stručna vodstava.
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba, 15 kn po osobi
Fotografiranje
fotografiranje uz dozvolu ravnatelja na zahtjev
u svrhu promocije muzejskih predmeta i zbirki te materijalne i nematerijalne kulturne baštine Korčule fotografiranje bez naknade uz obvezu dostavljanja publiciranih promotivnih materijala, snimaka filmova, spotova i sl.
Cijena ulaznice
odrasli: 20 kn
učenici i studenti: 8 kn
djeca (do 14 g., u pratnji roditelja): besplatan ulaz
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
na infopultu se prodaju publikacije, suveniri, razglednice i dr.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1957.
Ravnateljdr. sc. Marija Hajdić
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Sani Sardelić)
- Arhiv Boschi, Arhiv Dimitri, Arhiv Gradskog muzeja kao stvaratelja arhivskog gradiva (voditelj: dr. sc.Marija Hajdić, dostupno stručnjacima)

Zbirke

Etnološka zbirka

Vrsta zbirke etnografska, povijesna, tehnička
Voditelj Sani Sardelić
Broj predmeta 105
Vrsta građe posuđe, kuhinjska pomagala, predmeti vezani uz starinske običaje
Teritorij otok Korčula
Vremensko razdoblje 18. st. - 20. st.
Materijal drvo, bakar, kositar, keramika, glina

Predmeti Etnološke zbirke potječu od 18. do 20. st., a izrađeni su od drva, bakra i gline. Etnološkom zbirkom predstavljeni su predmeti korišteni za pripravu hrane koji govore o načinu pripreme hrane u Korčuli, običaji kroz godinu, starinska pučka vjerovanja u Korčuli i kolende koje svojim tekstom oslikavaju život sredine. Običaj vezan uz Badnji dan predstavljeni su Badnjakom. Korčulani su jedan drugome poklanjali badnjak, komad borova drva ukrašen s tri grane lovorike kao znak trojedinoga Boga. Stavljao se na oganj a na njega bi se postavila tri uštipka – prikle. Domaćin kuće posipao ga je žitom i polijevao vinom te s ukućanima izmolio kršćanske molitve Očenaš i Vjerovanje. Običaj novogodišnjeg kolendavanja u Korčuli predstavljen je novogodišnjom kolendom Ovi prvi dan godišća dok su običaji vezani uz darivanje djece prigodom blagdana sv. Lucije, vjerovanja u sv. Barbaru kao zaštitnicu od groma i molitva kojom se tjeraju vještice predstavljene tekstom. Korčulanske kuhinje u prošlosti uvijek su bile na najvišim katovima kuća u potkrovlju - sufitu. Tu je otvoreno ognjište - komin, kameni umivaonik – škafa, starinsko drveno kuhinjsko pokućstvo, starinska kuharska pomagala i bakreno posuđe, stol - trpeza, stolice - katride, klupica s naslonjačem sedita, police i ormar za čuvanje posuđa, škancije i kredenca. Posuđe, domaće proizvodnje, izrađivalo se od bakra (rama). Oblikom i materijalom, posuđe se prilagođavalo namjeni, poput duguljaste posude za pripremu ribe pešijere. Pomagala za topljenje kreveta – skandaleti, kante za vodu od bakra - rominče, posude za kuhanje - bronzini, pomagala za prženje i mljevenje kave – bruštulin i mažinin, kalupi za kolače, razne posude, pladnjevi, kalup u obliku janjeta za pripremu uskršnjeg kolača, tave - prsure, vage - balance, vrčevi, ražanj, đezve – kukume, mortari – avani za usitnjavanje šećera, svjetiljke, pegle - supreši, grijalice za noge - skandalpiedi, nosači posuda na tri nožice postavljeni nad žarom i vatrom na otvorenom ložištu - tripije, posude za pranje rublja - lavadure, pomagala za čuvanje hrane – muškaduri, košare pletene od pruća upotrebljavali su se i u drugim sredinama na Jadranu. Pomno čuvani, prenošeni iz koljena na koljeno pomažu rekonstrukciju načina čuvanja i pripreme hrane u prošlosti Korčule i omogućavaju upoznavanje svakodnevnog života i rada korčulanskih domaćica. Predmeti koji ovoj zbirci pripadaju potječu iz obitelji Španić, Boschi, Dimitri, Ivančević.