Odaberite zbirku:

Etnološka zbirka

Vrsta zbirke: etnografska
Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Sani Sardelić
Broj predmeta: 105
Vrsta građe: posuđe, kuhinjska pomagala, predmeti vezani uz starinske običaje
Teritorij: otok Korčula
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: drvo, bakar, kositar, keramika, glina

Predmeti Etnološke zbirke potječu od 18. do 20. st., a izrađeni su od drva, bakra i gline. Etnološkom zbirkom predstavljeni su predmeti korišteni za pripravu hrane koji govore o načinu pripreme hrane u Korčuli, običaji kroz godinu, starinska pučka vjerovanja u Korčuli i kolende koje svojim tekstom oslikavaju život sredine. Običaj vezan uz Badnji dan predstavljeni su Badnjakom. Korčulani su jedan drugome poklanjali badnjak, komad borova drva ukrašen s tri grane lovorike kao znak trojedinoga Boga. Stavljao se na oganj a na njega bi se postavila tri uštipka – prikle. Domaćin kuće posipao ga je žitom i polijevao vinom te s ukućanima izmolio kršćanske molitve Očenaš i Vjerovanje. Običaj novogodišnjeg kolendavanja u Korčuli predstavljen je novogodišnjom kolendom Ovi prvi dan godišća dok su običaji vezani uz darivanje djece prigodom blagdana sv. Lucije, vjerovanja u sv. Barbaru kao zaštitnicu od groma i molitva kojom se tjeraju vještice predstavljene tekstom. Korčulanske kuhinje u prošlosti uvijek su bile na najvišim katovima kuća u potkrovlju - sufitu. Tu je otvoreno ognjište - komin, kameni umivaonik – škafa, starinsko drveno kuhinjsko pokućstvo, starinska kuharska pomagala i bakreno posuđe, stol - trpeza, stolice - katride, klupica s naslonjačem sedita, police i ormar za čuvanje posuđa, škancije i kredenca. Posuđe, domaće proizvodnje, izrađivalo se od bakra (rama). Oblikom i materijalom, posuđe se prilagođavalo namjeni, poput duguljaste posude za pripremu ribe pešijere. Pomagala za topljenje kreveta – skandaleti, kante za vodu od bakra - rominče, posude za kuhanje - bronzini, pomagala za prženje i mljevenje kave – bruštulin i mažinin, kalupi za kolače, razne posude, pladnjevi, kalup u obliku janjeta za pripremu uskršnjeg kolača, tave - prsure, vage - balance, vrčevi, ražanj, đezve – kukume, mortari – avani za usitnjavanje šećera, svjetiljke, pegle - supreši, grijalice za noge - skandalpiedi, nosači posuda na tri nožice postavljeni nad žarom i vatrom na otvorenom ložištu - tripije, posude za pranje rublja - lavadure, pomagala za čuvanje hrane – muškaduri, košare pletene od pruća upotrebljavali su se i u drugim sredinama na Jadranu. Pomno čuvani, prenošeni iz koljena na koljeno pomažu rekonstrukciju načina čuvanja i pripreme hrane u prošlosti Korčule i omogućavaju upoznavanje svakodnevnog života i rada korčulanskih domaćica. Predmeti koji ovoj zbirci pripadaju potječu iz obitelji Španić, Boschi, Dimitri, Ivančević.