Odaberite zbirku:

Zbirka tekstila

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: dr. sc. Marija Hajdić
Broj predmeta: 44
Vrsta građe: kućni upotrebni predmeti od tekstila, muška, ženska i dječja građanska odjeća, narodne nošnje plašt iz obitelji Arneri, građanska nošnja, svilena vjenčanica, svilene dječje haljine, prekrivači za krevet, stolnjak, marame za glavu, pregače, pletene čarape i pleteni dječji odjevni predmeti, suncobran za korotu, dječje cipelice i dr.; narodne nošnje Lumbarde i Orebića
Teritorij: otok Korčula, poluotok Pelješac, Italija
Vremensko razdoblje: 19. st.
Materijal: razne vrste tkanina, vuna, konac

Zbirka tekstila okuplja predmete nastale od 17. do 20. st. i pruža uvid u povijest odijevanja u korčulanskim otočkim sredinama i gradu Korčuli, vrste i načine izrade i korištenja predmeta od tekstila u korčulanskim kućama. Potječe iz plemićke obitelji Areneri te građanskih obitelji Dimitri, Fabris-Zannon, Bosnić. Najvrjedniji predmet u zbirci je svileni vezeni plašt iz 1615. godine iz obitelji Hektorović-Arneri. Među primjercima ženske građanske nošnje iz obitelji Fabris-Zannon ističe se svilena vjenčanica Kararine Fabris-Zannon, ogrtač od damasta, suknje, kaputići i haljetci od brokata, damasta i atlasa ukrašeni vezenim uzorcima, čiipkama i resama. Ženskoj građanskoj nošnji pripadao je i crni suncobran te lepeze.
Uz navedene predmete sačuvani su i dječji haljetci, odjeća za novorođenu djecu, prekrivači,stolnjak, pregače te ženska nošnja iz Lumbarde i Orebića. Kao i u drugim vidovima života tako i u odijevanju korčulanska gradska sredina po stilu i praćenju trendova bila je slična urbanim središtima istočne obale Jadrana o čemu svjedoče sačuvani portreti, fotografije i ostavštine Korčulana u kojima se odjeća spominje. Odjeća se nabavljala i u većim gradskim sredinama Italije i Austrije, a i u Korčuli su postojali krojački saloni početkom 20. st. U 19. st. posredstvom časopisa Korčulani su bili upoznati s trendovima u modnim centrima. Izbor skupocjenih vrsta tkanina, krojevi i stilovi ukrašavanja govore o brizi koju su posvećivali odjevanju.