Odaberite zbirku:

Zbirka dječjih igračaka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Marija Hajdić
Broj predmeta: 35
Vrsta građe: muške i ženske dječje igračke domaće,btalijanske i austrijske proizvodnje: lutke, kolica s mehanizmom za pokretanje, kočija, konjići, kompozicija vlaka, krevetići za lutkice, brodići
Teritorij: Korčula
Vremensko razdoblje: 19. st.
Materijal: drvo, porculan, papir, metal, tekstil

Zbirka dječjih igračaka obuhvaća predmete koji nam dočaravaju svijet korčulanske djece u minulim stoljećima. Predmeti većim djelom potječu iz obitelji Fabris - Zanon. Među njima razlikujemo one koji su nastali kao plod dječje igre (npr. drveni brodovi koje su izrađivali korčulanski dječaci igrajući se s njima, drvene oslikane kolijekvke za lutke s obilježjima jednostavnog obrtičkog uratka) te igračake serijske proizvodnje nabavljene u europskim središtima, koje su poput ostalih upotrebnih predmeta oslikavale kulturu svakodnevnog života i čije je nabavljanje ovisilo o ekonomskom i kulturološkom statusu obitelji (konjanik s trubom od bojanog olova, kompozicije vlaka proizvedene u Parizu te lutke s kolicima s mehanizmom za pokretanje i slično).
Zanimljivi su ostaci drvenog oslikanog lutka u austrijskoj vojnoj odori koji je služio u izvedbi lutkarske predstave u kućnom lutkarskom kazalištu te lutak odjeven u fratarsku odjeću s bradatim licem, s mehanizmom za pokretanje i zvučnim efektom koji je preživio gotovo dva stoljeća.