Odaberite zbirku:

Etnografska zbirka

Vrsta zbirke: etnografska
Vrsta zbirke: dokumentarna
Voditelj: Jasmina Jurković Petras
Broj predmeta: 1571
Vrsta građe: etnografska - zavičajna građa s teritorija Virovitičko-podravske županije
Teritorij: Virovitičko-podravska županija
Vremensko razdoblje: kraj 19. st. - sredina 20. st.
Materijal: tekstil, drvo, keramika
URL: http://www.muzejvirovitica.hr/vijesti/9

Etnografska zbirka sadrži predmete tradicijskog seoskog kućnog inventara, lončarstva, narodne umjetnosti, narodnih nošnji i tekstila, predmete tradicijskog gospodarstva te predmete vezane uz običaje i vjerovanja. U zbirci je zanimljiva grupa lutkica u narodnim nošnjama iz Hrvatske i cijelog svijeta (veći broj je donacija iz 80-ih godina 20. stoljeća), a predstavljaju suvenire i dječje igračke istovremeno.
Predmeti zbirke ilustriraju tradicijski način života, narodnu umjetnost, običaje i vjerovanja ruralne okolice Virovitice od druge polovine 19. do sredine 20. stoljeća.
Posebno je značajan tradicijski tekstil i narodne nošnje koje su ručno tkane i vezene te ih odlikuje unikatnost pri izradi. Ženske kapice poculice posebne su po svojoj ručnoj vezenoj izradi i karakterističnoj crvenoj boji. Od ostalih predmeta izdvaja se obnovljeni tkalački stan s vodoravnom osnovom, mnoštvo drvenih pomagala za izradu niti i tekstila, kao i drveni sanduci – škrinje za čuvanje tekstila (također ručne domaće izrade).
Zbirka sadrži i raznovrsne uporabne predmete seoskih domaćinstava koji su svjedočanstvo različitih kulturoloških utjecaja u kojemu je virovitičko područje mjesto preplitanja karakteristične Podravine i Slavonije, ali i manjinskih utjecaja Čeha, Srba i Mađara.