Predstavljamo vam projekte sustavne online prezentacije digitalizirane muzejske građe: pojedinačnih zbirki i cjelokupnih muzejskih fundusa hrvatskih muzeja.


  Donacije gradu Zagrebu online
Privatni kolekcionari darovali su gradu Zagrebu vrijedan fond kulturno-povijesne i umjetničke građe koja se čuva i djelomično prezentira u zagrebačkim muzejima. Riječ je o 29 zbirki darovanih u proteklih 50 godina; gotovo 15.000 predmeta, crteža, slika, skulptura, predmeta umjetnina i 24.000 knjiga koji je samo malim dijelom dostupan javnosti prezentiranjem građe u autentičnom ambijentu, in situ, ili pak kao dio stalnih muzejskih postava. Cilj je ovog projekta prikazati cjeloviti fundus svih donacija kako bi bila ostvarena osnovna namjera donatora - učiniti predmete pristupačnim najširoj publici.
Dosad su online predstavljene 4 donacije:

     
  Galerija Galženica
U posjedu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, odnosno Galerije Galženica je 68 umjetnina hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Sama zbirka nastajala je većinom tijekom prvih 20 godina rada galerije, državnim otkupom umjetničkih radova i darovima umjetnika.
Budući da Galerija ne raspolaže prostorom u kojem bi zbirku mogli trajno pokazati javnosti, cjelokupni fundus digitaliziran je i predstavljen online.
     
  Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
Primjer digitalizacije cjelokupne muzejske građe i njezine online prezentacije. Građu Zbirke skulptura, Zbirke Romolo Venucci, Zbirke plakata, Zbirke Božidar Rašica, Zbirke slikarstva, Zbirke crteža, Zbirke fotografija, Zbirke grafike, Zbirke instalacija i novih medija moguće je pretraživati prema sljedećim kriterijima: autor, naslov, vrsta, tehnika, materijal, godina, zbirka.
     
  Muzej suvremene umjetnosti (MSU)
Izbor iz zbirke rijetkih izdanja (rare)

Knjižnica MSU među najopsežnijim je knjižnicama iz područja moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Posebnu cjelinu čini Zbirka rijetkih i starih izdanja - Rara u kojoj se nalazi nekoliko antologijskih naslova iz vremena povijesnih avangardi - od almanaha grupe Der Blaue Reiter i časopisa Der Sturm ili Bauhaus do dvadesetak brojeva časopisa Zenit i niza zenitističkih izdanja, od Manifesta Zenitizma do Kola za spasavanje i Antieurope. Digitalizacijom avangardnih publikacija iz Zbirke rijetkih i starih izdanja započeo je projekt digitalizacije građe iz knjižničnog fonda.
     
  MDC
Projekti digitalizacije zbirki i fondova MDC-a:
- Online baza Zbirke muzejskih plakata MDC-a omogućava pregled i istraživanje izdavačke produkcije plakata muzeja i galerija Hrvatske (kraj 20. i početak 21. st.). Plakati informiraju o održanim izložbama, predavanjima, akcijama i drugim djelatnostima muzeja. Oni su u Zbirku pristigli većinom kao dokumentarna građa koja se sustavno skuplja te se inventira i objavljuje.
Posebnu cjelinu čine promotivni plakati izdani u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji su iznimne oblikovne kvalitete (mnogi su nagrađivani).
- Digitalna zbirka Bauer obuhvaća donaciju osnivača MDC-a dr. Antuna Bauera i sadržava oko 3000 raritetnih muzejskih vodiča, kataloga zbirki i izložaba, zbornika i časopisa, muzejskih i konzervatorskih priručnika, likovnih monografija i druge knjižnične građe s tematikom muzeja, objavljivane od 1815. do 1950-ih godina. Bibliografija je izabrana kao prva u projektu digitalizacije zbog njezinog sadržaja i strukture koja je uzoran primjer mladim baštinskim stručnjacima i znanstvenicima kako se i s koliko pozornosti i znanstvenog interesa treba odnositi prema kulturnoj baštini.

     
  Prirodoslovni muzej Rijeka
Portal Inventarne knjige Prirodoslovnog muzeja u Rijeci omogoućuje pretraživanje i pregledavanje cjelokupnog fundusa Prirodoslovnog mzeja Rijeka, koristeći trenutne podatke iz Inventarne knjige PMR-a. Inventarna knjiga sadržava podatke svih muzejskih predmeta organiziranih u muzejske zbirke koje su u vlasništvu Muzeja. Radi lakšeg pretraživanja i pregledavanja, pojedinu zbirku moguće je izabrati iz padajućeg izbornika, a izborom predmeta moguće je dobiti detaljnjije podatke o predmetu.
Na portalu su također s detaljnijim opisom i fotografijama posebno istaknuti zanimljivi, rijetki i zaštićeni primjerci anorganske prirode, flore i faune, koji zbog načina čuvanja nisu izloženi u stalnom postavu.