Odaberite zbirku:

Zbirka željezničkih vozila i dijelova

Vrsta zbirke: tehnička
Broj predmeta: 213
Vrsta građe: lokomotive, vagoni, pružna vozila
Teritorij: Hrvatska, bivša Jugoslavija
Vremensko razdoblje: 1891. - 1978.
Materijal: željezo, lim, drvo
URL: http://www.hzinfra.hr/hz_muzej/index.php/zbirke/zbirka-zeljeznickih-vozila-i-dijelova

Zbirka obuhvaća željeznička vozila - parne lokomotive 13 različitih serija izgrađenih u razdoblju između 1894. i 1960. g., dizelske, električne i dizel-električne lokomotive, dizelske vlakove te posebna pružna vozila kao što su mehanički i motorni tricikli, kvatrocikli i automobili prilagođeni prometovanju tračnicama. Osim vozila, zbirci pripadaju i dijelovi vozila kao što su pločice lokomotivskih i tvorničkih oznaka, lokomotivska i vagonska postolja, brzinomjeri, uređaji i ostali dijelovi vozila.
Zbirka se stalno povećava sukladno preuzimanjem željezničkih vozila, uređaja, strojeva i opreme koji se više ne koriste u HŽ-ovom sustavu. Time Hrvatski željeznički muzej čuva povijesni kontinuitet željeznica u Hrvatskoj koji traje od 1860. g.
Vrijednost Zbirke željezničkih vozila i dijelova velika je, jer je riječ o jedinstvenim, raritetnim vozilima koja su se nekoliko desetljeća koristila u hrvatskom željezničkom sustavu, a danas ih u Hrvatskoj više nema. Takvi primjerci rijetki su i u muzejskim zbirkama drugih europskih zemalja.