Odaberite zbirku:

Zbirka metala i drugih materijala

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: Milica Japundžić
Broj predmeta: 524
Vrsta građe: umjetnički oblikovani ukrasni i upotrebni predmeti
Teritorij: Europa i Bliski Istok
Vremensko razdoblje: 11. st. - 20. st.
Materijal: metal, gorski kristal, emajl, drvo
URL: http://212.92.192.147/zbirke.mimara.hr.local/default.aspx?id=46

Zbirka metala i drugih materijala sadrži radove europskih majstora primijenjene umjetnosti nastale u razdoblju od Srednjeg vijeka do 19. st. izrađene u različitim materijalima među kojima prevladavaju plemeniti i neplemeniti metali: bronca, mjed, bakar, željezo. Većina predmeta od neplemenitih metala bila je namijenjena svakodnevnom životu pa se među njima nalaze brojni svijećnjaci, škrinjice za nakit i drugi sitni predmeti, pribor za jelo, posude za jelo i piće, mužari. Ljepotom izrade u zbirci se ističu bogato ukrašeni sakralni i profani srebrni predmeti u stilovima romanike, gotike, renesanse, manirizma i baroka. Među sakralnim predmetima izdvaja se grupa španjolskog crkvenog srebra unutar koje je i vrijedna kasnogotička „Kadionica“ s puncom grada Barcelone iz 15. st. i „Kalež“ u stilu Herera izrađen oko 1600. g.
Zbirka posjeduje i veću skupinu predmeta ukrašenih u različitim tehnikama emajla na bakrenoj podlozi nastalih od 13. do 19. st. u francuskom gradu Limogesu. Tipičnim oblicima srednjovjekovnih emajlnih predmeta u tehnici champlevé ističu se „Kutija-relikvijar“, „Križ“, „Piksida“ i „Gemellion“. Među limoškim radovima u tehnici slikanog emajla iz razdoblja od 16. st. do 18. st. nalazi se renesansna „Kutija za nakit“ slikara u emajlu Pierrea Reymonda, mali „Pax“ u španjolskom srebrnom okviru iz 16 st., pripisan slikaru Pierreu Courteysu te „Pločica s prizorom Navještenja“ i dva „Medaljona“ iz serije s portretima rimskih careva s potpisom slikara u emajlu Jacquesa I Laudina iz 17. st. Osobito vrijedni i i rijetki rani primjeri tehnike oslikavanja emajlnim bojama na bakru su „Dva ukrasna tanjura“ i „Zdjela na nozi“, izrađeni oko 1500. g. u Veneciji.
Zbirka posjeduje i manji broj medalja od kojih su najznačajnije izradili znameniti talijanski renesansni medaljeri Matteo de'' Pasti i Andrea Guazzallotti u 15. st., te francuski dvorski medaljer Guillaume Dupré početkom 17. stoljeća. Među brojnim djelima primijenjene umjetnosti iz razdoblja 18. i 19. st. ističe se i „Posuda za slatkiše“ padovanskog majstora brončanih odljeva u malim formatima Francesca Bertosa. Zbirka posjeduje i malu skupinu stojećih satova od kojih su dva djela znamenitih francuskih umjetnika. Drveni model za sat s konzolom prema predlošku J. M. Oppenorda izradio je kraljevski umjetnički stolar A. C. Boulle oko 1715. g., dok su pozlaćeni brončani „Stojeći sat s figuricom Putta sa simbolima znanosti zemljopisa“ iz oko 1770. g. potpisali kipar i broncier F. R. Morlay i kraljevski urar J. A. Lepaute.