Odaberite zbirku:

Zbirka tekstila i sagova

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Broj predmeta: 197
Vrsta građe: orijentalni sagovi, veziva, uzorkovani pliš, tapiserije, kazula, gobleni, damasti, dekorativne tkanine
Teritorij: Europa
Vremensko razdoblje: 16. st. - 20. st.
Materijal: vuna, pamuk, svila
URL: http://212.92.192.147/zbirke.mimara.hr.local/default.aspx?id=50

Zbirka sadrži znatan broj raznovrsnih tekstilnih predmeta nastalih u zapadno i srednjoeuropskim zemljama (Francuska, Flandrija, Italija, Austrija, Njemačka) od 16. do 20. st. te veliku skupinu orijentalnih sagova, pokrivki, prednjih strana jastuka, stolnjaka i drugih vrsti azijskih tekstilnih tvorevina.
Među europskim primjercima tekstila dragocjena je "Tapiserija s motivom Jeseni" nastala u ranom 17. st. u Flandriji kao i vezeni i tkani "Zidni prekrivač iz Francuske" iz 17. st. Zbirka obiluje komadima tekstila raznovrsnih namjena kao što su svilene patene iz 18. st., stolnjaci nastali na prijelazu 18. u 19. st., pokrivači, gobleni, plišani jastuci, podmetači, antependiji, presvlake za sjedala. Ističu se "Pluvijal" i "Dalmatika" od svilenog brokata i svile iz 18. st. Sadrži i stanovit broj fragmentima najfinijih tkanina. U zbirci su zastupljeni raznovrsni materijali i tehnike: pliš, svileni damast, svileni brokat, svileni rips, batist, goblen, jacquard, vezenje, tkanje ručno i strojno, čipka, tapiserija i dr.
Više od 80 orijentalnih sagova nastalo je od 17. do 20. st. na prostranom području od Španjolske i Maroka do Turske, Perzije Indije. Raznovrsni primjerci nastali su u poznatim lokalitetima kao što su Bursa, Tabriz, Kajseri, Goerdes, Bahtijari, Ferahan, Kirman, Karabah, Cuenca. U sagovima ponajbolje dolazi do izražaja sva rafiniranost islamske umjetnosti, bilo da je riječ o sagovima namijenjenim nomadskom životu pod šatorom, kalifovoj palači ili džamiji. U svim svojim segmentima društvenog i osobito vjerskog života, živi se i moli na sagovima. Podne plohe pokrivene sagovima mogu se širiti nizanjem sagova, kad se stvaraju nove, uvećane oblikovne cjeline. Djela anonimnih tkalaca iz različitih središta proizvodnje i s različitim stiliziranim motivima i šarama (Iran, Turska, Kavkaz, Španjolska i dr.) mogu se pronaći i u ovom izboru iz zbirke orijentalnih sagova Muzeja Mimara. Uz sagove azijski tekstil zastupljen je i dijelovima odjevnog predmeta iz Indonezije kao i svilenim kineskim vezivom s figuralnim prikazom iz 18. st.