Odaberite zbirku:

Zbirka starih civilizacija

Vrsta zbirke: arheološka
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Ivana Čukman-Nikolić
Broj predmeta: 231
Vrsta građe: skulpture, nakit, predmeti dnevne uporabe
Teritorij: Europa, Mala Azija, Južna Amerika
Vremensko razdoblje: prethistorija - srednji vijek
Materijal: kamen, bronca, srebro, keramika, drvo
URL: http://212.92.192.147/zbirke.mimara.hr.local/default.aspx?id=43

Zbirku starih civilizacija čine raznovrsni umjetnički predmeti nastali u razdoblju od pretpovijesti do srednjeg vijeka. Mlađi paleolitik zastupljen je rijetkim primjerkom koštanog "Idola" koji pripada tzv. „paleolitičkim Venerama“ (skupini skulptura posvećenih kultu plodnosti) i primjercima kamenih "Sjekira" od kojih je jedna u kasnijem vremenu (arapska umjetnost) dobila sekundarni ukras i natpis.
Umjetnost Mezopotamije i Perzije predstavljaju "Glava žene", izuzetan primjerak skulpture neo-sumerskog razdoblja s kraja 3. tis. pr. Kr. te srebrna "Igla s diskom", zavjetni dar božici plodnosti Ashi, iz iranske pokrajine Luristan.
Egipatska civilizacija zastupljena je predmetima koji su služili kao grobni prilozi i većinom pripadaju razdoblju Srednjeg kraljevstva (2040-1640. pr. Kr.). Uz rijedak primjerak velike brončane skulpture "Ozirisa" kao i mramornu glavu "Faraona", naročito vrijedan dio egipatske zbirke čini skupina predmeta koptske umjetnosti koji su ujedno i jedini primjerci te umjetnosti u javnim muzejskim ustanovama u Hrvatskoj.
Grčka umjetnost zastupljena je brončanom, kamenom i terakotnom skulpturom te raznolikim primjercima figuralnih posuda od 6. do 4. st. pr. Kr. Treba istaknuti kretsku, brončanu skulpturu "Lava" i "Lekit" iz 1. pol. 5. st. pr. Kr. Edinburškog slikara.
Etruščanska i rimska umjetnost zastupljena je brončanim skulpturama atleta, bogova i adoranata od 2. pol. 5. st. pr. Kr. do 2. st., rađenih u najboljoj maniri sitne brončane plastike.
Periodu ranokršćanske umjetnosti, osim koptskih brončanih uljanica i svijećnjaka, pripadaju i glinene hodočasničke ampule za posvećenu vodu i rimske uljanice.
Islamsku umjetnost predstavljaju, među malobrojnima u svijetu, dva velika, brončana kotla, od kojih jedan ima potpis majstora, a drugi je jedinstven po prizorima lova ugraviranim na vanjskom obodu posude. Oba su kotla iz 12. st.
Među rijetkim sačuvanim primjercima su i dvije vaze načinjene od bijele bronce, iz 7/8 st.
Uz evropsku i bliskoistočnu umjetnost u Zbirci starih civilizacija su i umjetnički oblikovani predmeti svakodnevne uporabe iz Afrike, Kolumbije i Meksika.