HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Islam Grčki 3/BB, 23420 Benkovac
Zadarska županija
RADNO VRIJEME
Kula Jankovića djelomično je obnovljena i zasad se može posjetiti samo u ljetnim mjesecima kada vlasnici, obitelj Desnica, borave u njoj (cijeli 7. i 8. mjesec, većim dijelom 6. i 9. mjesec) što se može provjeriti na telefon 091 2005 190.

U povijesnoj jezgri trenutno se može razgledati etnografska zbirka u ‘Staroj kužini’, izložba “Ususret obnovljenoj kuli”, kula (vidikovac) i tamnica.

U ostalom dijelu godine moguće je razgledati kompleks izvana, okolni park i crkvicu Sv. Đurđa (12. st.).
T 091/535-1182
E info@kulajankovica.hr, desnica@irb.hr
W http://www.kulajankovica.hr/
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status C
Vrsta opći muzej - zavičajni
Djelokrug regionalni
Osnivač Udruga "Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi"
Godina osnutka.
Voditelj
Muzej ima:

Zbirke

Etnografska zbirka

Vrsta zbirke etnografska
Broj predmeta 127

Etnografska zbirka smještena je u kompleksu same Kule Stojana Jankovića i to u dijelu "stare kužine" na prvom katu. Etnografski predmeti prikupljeni su donacijama, kolekcionarskom aktivnošću obitelji Desnica pa i samom nabavkom za vlastite potrebe stanara Kule. Zbirka je postavljena u prostoru nekadašnje "crne kužine" gdje je i očuvano konzervirano povišeno ognjište sa napom. Smještena je na ognjištu te po zidovima i policama, manji dio je na samom podu. Budući se radilo ipak o građanskom sloju koji je obitavao u Kuli dobar dio predmeta je "gradskog" i industrijskog podrijetla.
Zbirka se sastoji uglavnom od inventara ognjišta i kuhinje (posuđe, "škipovi", pribor za jelo i sl.), potom namještaja (drvene "katrige", police, "škrinje") ali i ostalih predmeta korištenih u kućanstvu. Ognjište ima uobičajeni inventar (bakreno posuđe, kutlače, tave) te karakteristični željezni inventar ruralnih ognjišta i kužina Dalmacije; "verige", "žarači" i "trinoge". Uz te predmete ima i drvenog posuđa ("mješaje", žlice, "bukara", "šešula", tanjur, "lopari", "žare" i keramički ćupovi), ali i gradskog (čajnici, pladnjevi, kalupi za kolače, vaga, "ibrik"). Ima nešto predmeta iz tekstilnog rukotvorstva (preslice, vretena, "kišić") i konačno ćilimi smješteni u podrumu. Provenijencija ovih predmeta je razna, od Ravnih kotara, do Venecije i Osmanlijskog carstva, budući da je i sama Kula bila na granici dvaju spomenutih carstava i država sve do kraja 17. st., a te veze su i dalje postojale do 19. st.
Građa se čuva u prostoriji koja se redovito zaključava i provjetrava. Zbirka je otvorena za posjete prilikom raznih kulturnih događanja u samoj Kuli Stojana Jankovića i uz prethodnu najavu.