Karta - google

Museum mission

Muzej je osnovan 1958. g., a od 1970. g. prerasta u regionalnu ustanovu koja vodi brigu o pokretnoj i nepokretnoj baštini u Lici. Smješten je u zgradi, spomeniku kulture, sagrađenoj krajem 18. st. kao stan i ured general-pukovnika Ličke pukovnije u doba Vojne krajine.
 
Stalni arheološki postav Terra viva (Živa zemlja), s pripadajućim lapidarijem, daje sliku Like od prapovijesti do kraja srednjeg vijeka, odnosno do turske vladavine.
 
Građa Kulturno-povijesnog odjela (većinom pokućstvo s kraja 19. i početka 20. st.) prezentira način života i razvoj građanskog sloja na području Gospića i njegove šire okolice.
 
Etnografski postav nalazi se u dvorištu Muzeja, u zasebnoj, tradicionalnoj ličkoj kući brvnašici, pokrivenoj šimlom i, s odgovarajućim uređenjem interijera, prati tradicionalna događanja tijekom godišnjih doba.
 
Postav Iz fundusa Galerijskog odjela, 19. i 20. stoljeće predstavlja izbor djela iz galerijskog fundusa, većinom djela umjetnika iz Like, ali i drugih autora. Među ostalima, tu su djela M. Kraljevića, N. Mašića, M. Uzelca, L. Rupčića, M. Tartaglie, Z. Šulentića, Z. Price, E. Murtića, O. Glihe, I. Šebalja, J. Knifera, S. Golca, P. Dolića i dr.
 
Jedna od posebnosti Muzeja jest tradicionalna likovna manifestacija Lički likovni anale, koja od 1966. g. okuplja velik broj renomiranih umjetnika - slikara, kipara, grafičara i keramičara, čijim se djelima obogaćuje galerijski fundus Muzeja.

Address

Street and number / city: Dr. Franje Tuđmana 3
53000 Gospić
County: Ličko-senjska županija
Phone: 053/572-051, 574-922, 560-546
Fax: 053/560-545
E-mail:
Url: http://www.muzejlike.hr/

Open for visitors

General Data

Status: A
Kind of museum: complex museum - national
Coverage: regional
Year of foundation: 1958.
Constituent units: Museum of Lika in Gospić – Nikola Tesla Memorial Centre in Smiljan
Director: Vesna Bunčić

Professional services

Museum has: - permanent display
- occasional exhibitions
- library (accessible to the general public)