Odaberite zbirku:

Prapovijesna zbirka

Vrsta zbirke: arheološka
Broj predmeta: 255
Vrsta građe: zbirku čine razni prapovijesni predmeti poput spiralno naočalastih privjesaka, željeznih strelica, noževa, velikoga broja ulomaka kremenastih nožica; ulomaka kamenih sjekirica; ulomaka keramičkih posuda.
Vremensko razdoblje: 11. st. pr. Kr. do 4. st. pr. Kr.

Ingerenciju nad arheološkom zbirkom nakon 2. svjetskoga rata, a koja je djelovala u Muzeju općinskih starina Biograd, a od godine 1954, kao arheološka zbirka u današnjoj zgradu gradske uprave, imao je Arheološki muzej Zadar. Kada je odlučeno da se ponovno postavi u današnjoj zgradi muzeja arheološka zbirka, onda je jedan dio predmeta a koji pripadaju prapovijesti donesen iz Zadra (a pronađeni su na širem biogradskom području) uz predmete iz već postojećega fundusa koji je zatečen u Biogradu i tako se je formirala prapovijesna zbirka. Čak je jedan dio predmeta zamijenjen vrlo uspjelim kopijama (bakrene sjekire) a originale se čuvaju u Arheološkom muzeju Zadar.
Predmeti su sakupljani arheološkim istraživanjima i rekognosciranjem terena na širem biogradskom području. Vremensko razdoblje koje pokriva zbirka proteže se na vrijeme 11. st. pr. Kr. do 4. st. pr. Kr.
Zbirku čine razni prapovijesni predmeti poput: spiralno naočalastih privjesaka, željeznih strelica, noževa, velikoga broja ulomaka kremenastih nožica; ulomaka kamenih sjekirica; ulomaka keramičkih posuda.
Predmeti potječu s poznatih prapovijesnih lokaliteta poput Kostelja, čelinke, Draga i otočića Ričula u Pašmanskom kanalu.
U inventarnoj knjizi inventirane su kopije predmeta, a u opaskama piše kako se originali čuvaju u Arheološkom muzeju Zadar. Nakon obrade, popisa i revizije svi su predmeti uredno spremljeni u kartonske kutije i vraćeni u depo. Na vrlo malom broju predmeta potrebno je učiniti restauratorsko – konzervatorske zahvate.