Odaberite zbirku:

Filatelističko-poštanska zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: filatelistička
Voditelj: dr. sc. Elena Uljančić-Vekić
Broj predmeta: 198
Vrsta građe: pisma, dopisnice, kuverte, poštanske marke, priznanice, potvrde
Teritorij: Poreština
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: papir

Filatelističko-poštanska zbirka sadržava poštanske marke i ostale poštansko-filatelističke vrijednosti među kojima su naročito zanimljiva i vrijedna predfilatelistička pisma do sredine 19. st., ali i pisma i dopisnice iz kasnijeg filatelističkog razdoblja. Riječ je o izuzetno vrijednoj zbirci koja obuhvaća predmete poštanske povijesti iz 19. i 20. st. Predmeti iz ove zbirke omogućuju određivanje poštanskih smjerova, tarifa, žigova, korištenja poštanskih maraka te ostale aspekte poštanske službe u Poreču i naseljima Poreštine. Najveći broj pisama upućen je pripadnicima značajnih porečkih obitelji (Vergottini, Sincich, Polesini) te crkvenim i političkim vlastima ili odaslan s njihove strane.
Osim filatelističko-poštanske vrijednosti, sadržaj starih pisama omogućuje rekonstrukciju svakodnevnog života prošlih stoljeća, otkriva način komuniciranja, jezične karakteristike razdoblja i duh vremena, zbog čega predstavlja važan izvor istraživačima raznih područja.
S obzirom da se poštanski ured u Poreču spominje od sredine 18. st., kao prva pošta u Istri, zbirka ima prvorazrednu vrijednost za poštansku povijest i povijest Poreča uopće.