Odaberite zbirku:

Zbirka Kelemen

Vrsta zbirke: biografska
Vrsta zbirke: dokumentarna
Vrsta zbirke: glazbena
Vrsta zbirke: knjižna građa
Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: tehnička
Vrsta zbirke: tiskana građa
Broj predmeta: 386
Vrsta građe: glazbeni instrumenti, partiture, audio CD-ovi, gramofonske ploče, dokumentacija Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, suveniri, fotografije
Teritorij: Europa, vaneuropske kulture, Hrvatska, Slatina
Vremensko razdoblje: 20. st.
Materijal: drvo, papir, plastika, koža, metal

Okosnicu Zbirke Kelemen čine predmeti uglednoga glazbenika, svjetski poznatoga skladatelja i rođenoga Slatinčanina Milka Kelemena. Formiranje ove Zbirke započelo je u vrijeme kad je u njegovom rodnom gradu osnovan glazbeni festival Dani Milka Kelemena 1994.g., a Muzej istovremeno započeo prikupljati popratne materijale o glazbeniku i festivalu.
Danas najveći dio Zbirke čine predmeti koji su tijekom 2012. i 2013. g. supružnici Kelemen donirali Gradu Slatini, a Grad predao Zavičajnom muzeju Slatina na čuvanje, obradu i prezentaciju. Početkom 2014.g. uređen je i opremljen prostor za stalni postav Zbirke u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa životom i djelom glazbenika, kao i njegovim doprinosom razvoju suvremene glazbe općenito.
Zbirka se sastoji od rukopisnih djela, partitura, gramofonskih ploča, knjiga, propagandnog materijala vezanog uz izvođenje Kelemenovih djela širom svijeta, dokumentacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. U Zbirci Kelemen sačuvani su i biografski predmeti koji govore o Milkovu djetinjstvu i školovanju u Slatini, Virovitici i Zagrebu. Posebno su vrijedni egzotični glazbeni instrumenti koji potječu iz različitih zemalja širom svijeta, a zahvaljujući kojima slatinski muzej ima i izvaneuropsku zbirku. Među glazbenim instrumentima se ističe pianino na kojem je sam Milko Kelemen dugo godina stvarao svoja djela, od kojih su mnoga izvođena u različitim svjetskim glazbenim prostorima. Kako su donirani i predmeti za reprodukciju zvuka, moguće je u samome stalnom postavu poslušati i gramofonske ploče s djelima M. Kelemena, kao i gramofonske ploče koje je sam autor slušao. Fotografije dokumentiraju da su izvođači Kelemenovih djela bili najugledniji hrvatski i svjetski glazbenici, dirigenti. Za svoja je djela M. Kelemen dobio mnoga svjetska ugledna priznanja i oredene koji su sačuvani i izloženi u stalnome postavu slatinskog muzeja.
Zbirka Kelemen zaokružena je cjelina koja prezentira život i djelo glazbenika Milka Kelemena posjetiteljima Muzeja, ali je namijenjena i ciljanoj publici - glazbenicima, muzikolozima koji se žele na jednom mjestu upoznati s doprinosom M. Kelemena suvremenoj glazbi, njegovim radom, kao i njegovim životnim nazorima - poštovanju svih ljudi svijeta bez obzira na rasu i vjeru, o čemu je i sam autor pisao u svojim knjigama.