HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Svetog Trojstva 2, 31000 Osijek
Osječko-baranjska županija
RADNO VRIJEME
utorak - subota: 10 - 18 h
T 031/232-123
E amo@amo.hr
W https://amo.hr/
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug regionalni
Osnivač država
Godina osnutka.
Ravnatelj Tomislav Hršak
Voditelj
Muzej ima:

Zbirke

Zbirka predmeta iz starog franjevačkog samostana

Vrsta zbirke arheološka, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, umjetnička
Broj predmeta 402
Vrsta građe ulomci i rekonstruirani predmeti keramike (vrčevi, zdjele, lonci, šalice, tanjuri i druge posude različitih oblika) i stakla (čaše, boce raznovrsnih oblika i namjene, ulomci prozorskog stakla i drugih vrsta predmeta, vrčeva, raznovrsnih posuda, dijelovi svjetiljki-uljanica i dr.) i nekoliko metalnih predmeta
Teritorij Srednja i Zapadna Europe
Vremensko razdoblje druga polovica 17. st. – prva polovica 18. st.
Materijal majolika/fajansa, gruba keramika (terakota), cakline; staklo; metal

Zbirka predmeta iz starog franjevačkog samostana sadrži keramičke i staklene predmete, djelomice ili u potpunosti rekonstruirane, kao i brojne ulomke, iz druge polovice 17. i prve polovice 18. st. sa šireg prostora Srednje i Zapadne Europe. Radi se o slučajnom, ali vrlo značajnom i bogatom nalazu keramike pronađenom 2003./2004. g. prilikom početka radova na sanaciji i proširenju izložbenog prostora "Waldinger" u Fakultetskoj ulici u Tvrđi, prostoru starog Franjevačkog samostana. Nađeno je više od tisuću ulomaka keramičkih posuda (vrčeva, zdjela, tanjura, i dr.), staklenih predmeta (čaša, boca, različitih posuda) te nekoliko metalnih predmeta, novčića i ostataka životinjskih kostiju.
Keramiku možemo podijeliti u četiri osnovne grupe: talijansku majoliku, habansku fajansu, orijentalnu fajansu i svakodnevnu grubu keramiku. Malobrojnu talijansku majoliku čine vrčevi i ukrasni tanjuri. Najbrojnija i umjetnički najkoherentnija je grupa takozvane habanske keramike, u početku jednostavna ocakljena ili engobirana lončarska roba, a od 16. st. fajansa vrlo visoke kakvoće materijala i izvedbe, kao i osebujnog načina ukrašavanja. Skupinu orijentalne keramike čine minuciozno oslikane fajansne šalice karakterističnog kalotastog oblika, veoma tankih stjenka i stiliziranog višebojnog uresa, turske i vjerojatno perzijske provenijencije. Osim predmeta od fajanse, pronađeni su i cakljeni, ponekad oslikani uporabni tanjuri i zdjele, vrčevi te posuda za zagrijavanje hrane u tradicionalnim oblicima turske keramike, s ponešto modificiranim ukrasom, izrađeni vjerojatno u postturskom razdoblju (svakodnevna uporabna keramika).
Najveću skupinu pronađenih staklenih predmeta predstavljaju čaše i staklena ambalaža, boce raznovrsnih oblika i namjene, a brojni su ulomci prozorskog stakla i drugih vrsta predmeta (vrčevi, raznovrsne posude, stakleni djelovi svjetiljki – uljanica i slično). Čaše možemo svrstati u tri tipa: čaše koničnog oblika, čaše na stopi i čaše na nožici. Boce (ambalažno staklo) su zastupljene s impozantnim brojem ulomaka, što govori o njihovoj širokoj uporabi, a oblici o izuzetno bogatoj tipologiji. Većina staklenih predmeta je zapadnoeuropske provenijencije (uglavnom njemačkih zemalja), dok su čaše uglavnom produkti čeških staklana i obrtničkih radionica, u manjoj mjeri mađarskih i njemačkih.