Karta - google Novosti

Poslanje muzeja

Arheološki muzej u Zagrebu ustanova je s dugogodišnjom tradicijom, koja u nastupajućem razdoblju mora slijediti i nastaviti put prethodnika, a ujedno su u njenom djelovanju potrebne promjene bitne za daljnji razvoj i napredovanje Muzeja.

Muzej je kompleksna, multiformna i multifunkcionalna ustanova. Očekivanja zajednice i zahtjevi publike u suvremenom društvu sve su veći, stoga strategiju djelovanja Muzeja treba usmjeriti na povećanje prepoznatljivosti AMZ-a u javnosti, povećanje interesa publike iz grada Zagreba, Hrvatske i inozemstva kao i na što bolje pozicioniranje Muzeja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Arheološki muzej u Zagrebu mora biti značajna kulturna institucija i stručno središte Zagreba i Hrvatske na području arheologije, jedna od ključnih muzejskih institucija i bitan znanstveno-istraživački centar na državnoj razini.

Muzej mora ispunjavati 4 osnovne funkcije: izlaganja, čuvanja, znanstvenog razvoja i animacije okoline. One moraju biti u ravnoteži i zadaci oko njihove realizacije podijeljeni na principu timskog rada među djelatnicima, jer Muzej ima potencijala za njihovim potpunim ostvarenjem.

Naša je vizija da usporedo s tradicionalnim pristupom organizaciji ustanove i jasno definiranim zadaćama koje Muzej ima s obzirom na postojeći muzejski zakon, moramo biti okrenuti budućnosti i truditi se postati još modernijom ustanovom koja počiva na temeljima velikih stečenih iskustava. Predviđamo da će novi načini prezentacije muzejske građe značajno unaprijediti sve segmente poslovanja i privući publiku.


Adresa

Ulica i broj / grad: Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
10000 Zagreb
Županija: Grad Zagreb
Tel: 01/4873-000
Fax: 01/4873-102
E-mail:
Url: http://www.amz.hr
http://www.andautonia.com/

Otvoreno za posjetitelje

> Muzej
utorak, srijeda, petak i subota: 10 - 18 h
četvrtak: 10 - 20 h
nedjelja: 10 - 13 h
ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima zatvoreno

> Arheološki park Andautonija
- 1. svibnja - 1. studenog:
subotom i nedjeljom 12 - 18 h
od ponedjeljka do petka za najavljene grupe prema dogovoru

Opći podaci

Status: A
Vrsta: specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug: državni
Osnivač: grad
Godina osnutka: 1846.
Ravnatelj: Sanjin Mihelić

Ostale službe i usluge

Muzej ima: - stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: Roland Heide)
- Arhiv Arheološkog muzeja u Zagrebu (voditelj: Ana Solter, dostupno stručnjacima)