HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Podokićka 40, Klake, 10435 Sveti Martin pod Okićem
Zagrebačka županija
RADNO VRIJEME
isključivo za grupne posjete, uz najavu na telefon
T 01/3382-335, 098-9288-773
E marijan.slakoper@etno-kuca.hr
W http://www.etno-kuca.hr
http://www.sutla-zumberak.hr/hr/klaster/clanovi...
Kako doći do muzeja
Dolaskom u Samobor iz smjera Zagreba, na semaforu nakon benzinske pumpe skrenuti lijevo u smjeru Galgovo /Rakovica, voziti 8,5 km
Parkiralište
da, za osobna vozila i autobuse
Stručna vodstva
da
Grupni posjeti
grupu čini min. 10, a maks. 50 osoba
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice
15 kn po osobi (cijena ulaznice obuhvaća napitak i razglednicu)
Muzejska trgovina
prodaju se suveniri i CD-ovi s pričama vezanim za predmete u zbirci
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da, uz pomoć
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status C
Vrsta muzejska zbirka - etnografski
Djelokrug lokalni
Osnivač domaća fizička osoba
Godina osnutka.
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

Smještena u podnožju ostataka zidina staroga grada Okića, Etnokuća obitelji Slakoper, sa zavičajnom zbirkom etnografske građe podokićkog kraja, govori o tradicijskoj kulturi življenja na tom području.
 
Predmeti su izloženi ambijentalno, u četiri prostorije: ganku, kujni, hiži i pelnici.
Glavna i najveća prostorija kuće je kuhinja - hiža, s tri prostora za loženje: za pečenje kruha, pripremu hrane te za pečenje rakije ili pripremu hrane za svinje. U kuhinji se nalaze i glineni lonci za mlijeko, košare za sušenje sira i drugo posuđe za pripremu hrane, stol i kuhinjska pomagala.
Iz kuhinje vode stube na tavan (najžu), gdje se sušilo meso te spremalo i sušilo žito.    
U predsoblju (ganku) izložene su naprave za obradu konoplje, škrinja, drvene dječje saonice, vaga za brašno...
U podrumu (pelnici) nalazi se stolarski alat i pribor, preša za grožđe te bačve i naprave koje su upotrebljavane u podrumarstvu i vinogradarstvu.
 

U dvorištu oko kuće smješteno je oruđe i ostala pomagala za seoski gospodarski život.