Odaberite zbirku:

Srednjovjekovna zbirka

Vrsta zbirke: arheološka
Voditelj: dr. sc. Željko Demo
Broj predmeta: 4065
Vrsta građe: arheološka građa
Teritorij: Hrvatska
Vremensko razdoblje: 5. st. - 15. st./16. st.
Materijal: kamen, keramika, metal (bakar, željezo, zlato), staklo i dr.
URL: http://www.amz.hr/naslovnica/odjeli/zbirke/srednjovjekovni-odjel.aspx

Srednjovjekovni odjel najmlađi je odjel Ahreološkog muzej u Zagrebu koji, kao samostalan odjel postoji i djeluje tek od 1945. g.
Zbirka obuhvaća arheološku ostavštinu brojnih naroda, plemena i etničkih skupina koje su u razdoblju od 5. od 15. stoljeća nastavale, ili su se samo zakratko zadržavale na ovim prostorima (Huni, istočni Goti, Gepidi, Langobardi, Heruli, Avari, Kutriguri, Ugri, Mađari i dr). U zbirci je zastupljena važna arheološka građa iz kontinentalne (sjeverne) i primorske (južne) Hrvatske, kao i brojni arheološki predmeti iz nekih susjednih područja ili zemalja (npr. Vojvodina, Bosna i Hercegovina i dr.). Najstariji predmeti pripadaju vremenu seobe naroda te vremenu provale Avara i doseljenja južnih Slavena i poglavito Hrvata i sežu sve do duhovnom i materijalnom kulturom raznovrsnijih vremena razvijenog i kasnog srednjeg vijeka.
Među spomenicima osobitu pozornost privlače znameniti natpis s imenom hrvatskog kneza Branimira iz 888. g., zatim primjerci germanskog nakita, te ratnička oprema i oružje (5./6. st.), glasovita opeka iz Sirmija (ant. Sirmium) - svjedočanstvo avarskog osvajanja tog važnog kasnoantičkog grada (568. g.), znameniti nalaz srebrnog ranobizantskog nakita iz Čađavice (6./7. st.) te nakit i ukrasi "bjelobrdske kulture" (10.-12./13. st.) ili još raznovrsniji nakit, oružje, oruđe i alati razvijenog i kasnog srednjeg vijeka (13.-15. st.).