Odaberite zbirku:

Zbirka arheološkog lokaliteta Issa

Vrsta zbirke: arheološka
Voditelj: mr. sc. Boris Čargo
Broj predmeta: 3846
Vrsta građe: skulptura, mozaici, stele, urne, nakit, terakote, amfore, pitosi, doliji, sidra, predmeti svakodnevne uporabe
Teritorij: Vis
Vremensko razdoblje: helenizam
Materijal: grčka keramika, kamen
URL: http://mdc.hr/split%2Darheoloski/hr/FS-issa.html

Arheološki muzej u Splitu je 1983. g. utemeljio Arheološku zbirku Issa. Zbirka se nalazi na gornjem katu austrijske utvrde Gospina baterija, sagrađene 1842. g. u središtu prostrane viške uvale. Zbirku čine arheološki predmeti otkriveni na prostoru grčkog grada Ise smještenog na južnim padinama Gradine i na poluotoku Prirovu u Visu. Izloženi su i rijetki prapovijesni nalazi s otoka, nalazi iz helenističke cisterne u Velom Zlopoju u unutrašnjosti otoka i hidroarheološki nalazi s brodoloma u uvali Vela Svitnja, sjeverno od grada. To je najbogatija i najznačajnija zbirka grčkih spomenika u Hrvatskoj.
Grčki grad Issa smješten je na južnim priobalnim obroncima Gradine pri dnu Viškog zaljeva na sjevernoj strani otoka Visa. Ruševine grada veličine oko 10 hektara opasane su zidinama dugim oko 800 m.
Sa zapadne strane nalaze se nekropole Martvilo, uređene kao arheološki park, dok je s istočne strane na Vlaškoj njivi nekropolu prekrio hotel "Issa" sagrađen 1984. g
Oba groblja imaju kontinuitet pokapanja od 4. st. pr. Krista do 4. st. U moru oko poluotoka Prirova i pred Vlaškom njivom nalaze se ostaci grčke i rimske obale duge oko 1 km. Na Prirovu se nalaze ostaci rimskog kazališta (nad kojim je u 16. st. sagrađen franjevački samostan sv. Jerolima), vodospreme s podom od bijelog mozaika, dok su uništeni pitosi (velike kerami čke posude za spremanje žitarica) svjedoci o skladištima. Uz more ispred Gradine nalazio se gradski trg, od čega se danas vide ostaci rimskog kupatila s ostacima raznih prostorija i višebojnih mozaika te trijema s nišama ispred kojeg su nađeni monumentali kipovi rimskih careva i božanstava.
Dosad su dijelom istražene nekropole i dio rimskog kupatila, a veći dio grada čeka daljnja istraživanja, što je osobito važno s obzirom da je to jedina grčka naseobina u Hrvatskoj gdje su takva istraživanja moguća. Većina dosadašnjih nalaza izložena je u Arheološkoj zbirci Issa u Visu i u Arheološkom muzeju u Splitu. Antički grad Issa zaštićen je kao spomenik kulture 0 kategorije.