Odaberite zbirku:

Kulturno-povijesna zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Inge Solis
Broj predmeta: 65
Vrsta građe: namještaj, slike, uporabni predmeti, oružje, liturgijski pribor
Teritorij: otok Cres
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: tekstil, drvo, staklo, metal, koža, papir, keramika

Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća predmete primijenjene umjetnosti, namještaj, glazbene instrumente, skulpture svetaca itd.
Svaki predmet vezan je uz otok i grad Cres te ilustrira život na otoku od 16. stoljeća, kada propašću Osora grad Cres postaje centar arhipelaga. Tako prozorska stakla ili kanalizacijske cijevi svjedoče o razini kulture stanovanja u 16. stoljeću, a glazbeni instrumenti i secesijski namještaj kraja 19. i početka 20. stoljeća pokazuju kako je cresko građanstvo i plemstvo, usprkos izoliranom životu na otoku, pratilo modne i stilske trendove.
Muzej posjeduje pet vrijednih skulptura svetaca donesenih iz crkvica i kapelica rasutih po otoku. Pobožnost je bila sveprisutna i vrlo važna u svakodnevnome životu otočana. U tom smislu i pomorska zavjetna slika iz 17. stoljeća svjedoči o pomorskoj tradiciji i obraćanju svecima kao zaštitnicima.
Kulturno-povijesna zbirka Creskoga muzeja čuva povijest, običaje i identitet otoka i grada Cresa i zato je od neprocjenjive važnosti za ovaj kraj.