Odaberite zbirku:

Etnografska zbirka

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: Inge Solis
Broj predmeta: 154
Vrsta građe: nošnja, predmeti svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat
Teritorij: otok Cres
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: tekstil, drvo, koža, metal, keramika, kamen

Etnografska zbirka ilustrira običaje i način života na području otoka Cresa sve do 50-ih godina 20. st. kada se zbog pojave turizma i boljih brodskih veza naglo prestaje s dotadašnjim načinom života. Otočka sredina, specifična zbog svoje zatvorenosti, morala je funkcionirati poput svijeta u malom, potpuno okrenuta prirodnim resursima i vlastitoj proizvodnji, o čemu svjedoče brojni sačuvani predmeti koje su proizveli postolari, kovači, limari, bačvari, ribari i ostali obrtnici otoka Cresa.
Od vrednijih predmeta u Zbirci ističu se dvije mjerice za žito iz 18. st., kao i palica za slaganje sukna iz 18. st. Zaprežna kola iz 1937. g. u potpunosti su sačuvana uključujući i registarsku oznaku. S obzirom na dugu tradiciju bavljenja ribolovom u zbirci se nalaze ribarski alati s početka 20. st., mreže i "parangale" od prirodnih materijala kao i ručno šivano pamučno jedro.
Etnografska zbirka Creskog muzeja svjedoči o povijesti, običajima i identitetu jednog mjesta koji se svakako mora sačuvati, a brojni predmeti pohranjeni u zbirci na otoku više nije moguće pronaći.