Odaberite zbirku:

Zbirka narodnih nošnja Konavala

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: Mirjana Zec
Broj predmeta: 1870
Vrsta građe: kompleti muške i ženske narodne nošnje, svilovez, poprsnice i rukavi, zasebni dijelovi muškog i ženskog odijevanja, oglavlja, obuća, torbe, vrijedni srebrni i zlatni nakit
Teritorij: Konavle, Dubrovnik
Vremensko razdoblje: 18./19.-20. st.
Materijal: lan, pamuk, svila, vuna, koža, zlato, srebro, metalna žica
URL: http://dumus.hr/hr/etnografski-muzej/zbirke/zbirka-narodnih-nosnja-konavala/

Zbirka ima više od tisuću predmeta, među kojima su najstariji i najreprezentativniji kompleti muškoga i ženskog odijevanja iz druge polovice 19. pa sve do prve polovice 20. stoljeća. Jedan od najvrjednijih dijelova zbirke je komplet svečane ženske nošnje s hondeljem, kao posebnim tipom tradicionalnoga ženskog oglavlja iz Konavala, materijalno slabo očuvanoga.
Uz komplete nošnja, zastupljeni su i vrijedni primjerci sviloveza, poprsnice i rukava, zasebni dijelovi ženske nošnje koji su se našivali na košulje, i na temelju kojih se može pratiti kontinuitet sviloveza od najstarijih tehnika iz druge polovice 19. pa sve do sredine 20. stoljeća.
Zbirka sadržava i druge dijelove ženske i muške odjeće, te vrlo vrijedne primjerke srebrnoga i zlatnoga muškog i ženskog nakita nastaloga, uglavnom, u radionicama domaćih dubrovačkih majstora zlatara. U stalnom postavu izloženi su najreprezentativniji primjerci nošnja.