Odaberite zbirku:

Zbirka slikarstva

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: slikarstvo
Voditelj: dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender
Broj predmeta: 350
Vrsta građe: slike starih majstora
Teritorij: Europa, dubrovačko područje
Vremensko razdoblje: 15. st. - 19. st.
Materijal: drvo, platno, papir, bakar, bjelokost, mramor
URL: http://dumus.hr/hr/kulturno-povijesni-muzej/zbirke/zbirka-slikarstva/
http://mdc.hr/dubrovnik/hr/kulturnopovijesni/fsz1.html

Zbirka slikarstva posjeduje više od tristo četrdeset djela starih majstora, nastalih u razdoblju od konca 15. do druge polovice 19. stoljeća. Među njima posebno mjesto zauzima manja skupina slika iz u radionica istaknutih dalmatinskih i dubrovačkih majstora 15. i 16. stoljeća. Jedno je takvo djelo Bogorodičin poliptih, izrađen u radionici Blaža Jurjeva Trogiranina, u duhu kasnoga venecijanskog trecenta.
U stalnom postavu Muzeja izložena su i djela Lovre Dobričevića Sv. Vlaho i Mihajla Hamzića Krštenje Kristovo, obojice školovanih u Italiji, oni po povratu u Dubrovnik otvaraju svoje radionice, stvarajući osebujan stil koji povezuje nove renesansne težnje s načelima kasnogotičkoga slikarstva.
Iz istoga su razdoblja i djela stranih, mahom talijanskih slikara, poput Vicenza Catene Djevojka i flautist, Parisa Bordonea Venera i Adonis uz poneko djelo srednjoeuropskih majstora.
Većina slika iz 17. i 18. stoljeća nastala je također u Italiji, uz nekoliko iznimaka francuske njemačke i dubrovačke provenijencije.
Zbirka ima i više od 100 portreta Dubrovčana, istaknutih znanstvenika, pisaca i političara (Bošković, Gradi, Ghetaldi, Gondola, Bona, Caboga, Bassegli), kojima su autori manje poznati ili anonimni slikari.