Odaberite zbirku:

Zbirka metala

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: Ljiljana Ivušić
Broj predmeta: 1536
Vrsta građe: predmeti primijenjene umjetnosti: liturgijska i stolna srebrnina, nakit, kase, ključevi, brave, lukijernari, skandaleti
Teritorij: Dubrovnik, Srednja Europa, Južna Europa
Vremensko razdoblje: 15. st. - 20. st.
Materijal: zlato, srebro, mjed, željezo
URL: http://dumus.hr/hr/kulturno-povijesni-muzej/zbirke/zbirka-metala/
http://mdc.hr/dubrovnik/hr/kulturnopovijesni/fsz1.html

Zbirka metala sadrži vrijedne predmete koji vremenski obuhvaćaju razdoblje od 17. do početka 20. stoljeća, točnije razdoblje od baroka do secesije. Predmeti uporabne ili ukrasne namjene, većinom poklonjeni i otkupljeni, izrađeni su od plemenitih i neplemenitih metala (zlata, srebra, bronce, željeza, mjedi…),. To su predmeti iz svakodnevnog života: pribori za jelo, posuđe, svijećnjaci, votivne pločice, kase, brave, ključevi i nakit.
Njihovo porijeklo vezano je za Dubrovnik, ali i za import iz susjednih zemalja Europe, većinom iz Italije i Austrije, a nešto manje iz Francuske, Španjolske i Rusije.
Dubrovnik je bio jedan od najznačajnijih središta zlatarstva u Hrvatskoj, a taj se umjetnički zanat njegovao od 13. sve do sredine 20. stoljeća. Cijelo to vrijeme zlatari su na svoje rukotvorine stavljali stari i cijenjeni žig Dubrovačke Republike: glavu sv. Vlaha s mitrom. Upravo predmeti s utisnutim žigom Dubrovačke Republike i žigovima dubrovačkih zlatara ovu zbirku čine vrijednom i zanimljivom.