Odaberite zbirku:

Zbirka varia

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: industrijska
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender
Broj predmeta: 140
Vrsta građe: predmeti primijenjene i likovne umjetnosti: satovi, glazbeni instrumenti, predmeti sakralne naravi, skulptura
Teritorij: Europa
Vremensko razdoblje: 15. st. - 20. st.
Materijal: drvo, metal, kamen
URL: http://dumus.hr/hr/kulturno-povijesni-muzej/zbirke/zbirka-varia/
http://mdc.hr/dubrovnik/hr/kulturnopovijesni/fsz1.html

Najznačajniji predmeti u zbirci su dva renesansna brončana kipa-automata, tzv. Zelenci, koji su izbijali ure na gradskome zvoniku, izliveni oko 1478., najvjerojatnije u dubrovačkoj radionici Michela di Giovannija iz Fiesola.
Posebno mjesto u zbirci zauzima još nekoliko skulpturalnih djela nastalih u domaćim radionicama. To su kameni kip sv. Vlaha, djelo Ivana Duknovića iz 1503., glava dječaka s bifore Kneževa dvora iz 15. stoljeća, majstora Jurja Dalmatica, te dva reljefa sa sv. Jeronimom, nastala u radionici Nikole Firentinca i Andrije Alešija u istom razdoblju.
Najveći dio zbirke čini šezdesetak satova izrađenih od 17. do početka 20. stoljeća, ali je u njezinu sastavu i manji broj glazbala proizvedenih koncem 18. i u 19. stoljeću, uz nekoliko raspela nastalih u razdoblju od 16. do 19. stoljeća. Ove su umjetnine većinom stranoga podrijetla.
U stalnom postavu izložen je veći broj satova, Walterov fortepijano i nekoliko skulptura među kojima su Zelenci i kip sv. Vlaha s portala Kneževa dvora.