Odaberite zbirku:

Zbirka nošnji središnje Hrvatske

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: Maja Alujević
Broj predmeta: 240
Vrsta građe: narodne nošnje i primjerci odjeće
Teritorij: središnja i sjeverozapadna Hrvatska, gornja Hrvatska Posavina, okolica Karlovca
Vremensko razdoblje: sredina 20. st. - nadalje
Materijal: laneno platno, vuna

Zbirka nošnji središnje Hrvatske sastoji se od ukupno 238 samostalnih predmeta; od toga 14 ženskih i 1 muški odjevni komplet, dok najveći dio zbirke pripada poculicama ženskim kapicama i pečama ženskim maramama i ženskim prslučićima. Gotovo polovica zbirke sastoji se od fragmenata s kapica, marama, pojaseva ili ostalih dijelova nošnje – košulja, suknji, pregača. Najveći broj predmeta je s područja Hrvatske Posavine, jedna grupa predstavlja karlovačko Pokuplje i jedna raznovrsnog tipa sjeverozapadni dio središnjeg područja Hrvatske.
Predmeti ove zbirke prikupljeni su u razdoblju od 1921. godine do prvog svjetskog rata, u vremenu kada su vođena najintenzivnija terenska istraživanja na području Dalmacije, ali i šire. Od toga vremena zbirka se nije popunjavala do 2007. godine kada je po prvi puta otkupljen komplet svečane starinske ženske narodne nošnje hrvatske Posavine (okolica Siska), 2009. komplet ženske narodne nošnje karlovačkog Pokuplja i 2012. godine komplet ženske nošnje iz južne Moslavine. Dotični kompleti od izuzetne su važnosti kako u popunjavanju, tako i u daljnjem razvijanju ove zbirke. Nošnje su u vrlo dobrom stanju i ono što je značajno – cjelovite su odjevne kompozicije.
Tekstilni predmeti dotične Zbirke autentični su primjerci tradicijskog odijevanja koje je izašlo iz aktivne upotrebe i potječu iz razdoblja od polovice 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća.