Odaberite zbirku:

Zbirka glazbala

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: dr. sc. Branka Vojnović-Traživuk
Broj predmeta: 247
Vrsta građe: kordofonska, aerofonska i idiofonska glazbala
Teritorij: Dalmacija
Vremensko razdoblje: 20. st.
Materijal: drvo, koža, metal

Zbirka glazbala sastoji se od tri grupe predmeta klasificirane prema međunarodno prihvaćenoj klasifikaciji glazbala (K.Sachs i E.M.Hornbostel). To su idiofona glazbala kod kojih zvuk nastaje titranjem tijela glazbala u cjelini (15 predmeta), kordofona glazbala kod kojih titranje žice proizvodi zvuk (81 predmet), te aerofona glazbala kod kojih zvuk nastaje titranjem zraka (147 predmeta). Unutar cjeline žičanih instrumenata najbrojnije su gusle. Prilikom upisivanja u računalni program M** posebno su se inventirala gudala, pa se time povećao ukupan broj predmeta zbirke. Od puhaćih instrumenata najbrojnije su različite svirale od drva, posebice tzv, diple dvojnice karakteristične za unutrašnjost Dalmacije, odnosno za dinarsko kulturno područje.
Glazbala su se nabavljali od samih početaka nastajanja Muzeja kao primjeri drvorezbarskog umijeća, tako da ih prema nabavi možemo pratiti u prvim inventarnim knjigama, odnosno od oko 1920. godine do danas. Na početku djelovanja Muzeja glazbala nisu sačinjavala posebnu zbirku već su se prikupljala kao primjeri tradicijskog drvorezbarstva. Oko 1950. godine započeto je prikupljanje novonabavljenih glazbala unutar samostalne zbirke.
Predmeti zbirke datirani su u razdoblje od sredine 19. do kraja 20. stoljeća, s tim da kao tradicijska glazbala u pravilu ponavljaju starije oblike i time su okrenuta prema prošlosti. Oni većinom pripadaju tzv. narodnoj kulturi Dalmacije, posebice njene unutrašnjosti. Ova zbirka odlikuje se etnološkom i povijesnom vrijednošću, a pojedini primjerci svjedoče i o visokim dometima tradicijskog drvorezbarstva.