HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka pokućstva

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj dr. sc. Zvjezdana Antoš
Broj predmeta 568
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20poku%C4%87stva

Predmeti iz zbirke svjedoče o kulturno - povijesnim zbivanjima u našoj zemlji, a sačuvani artefakti, uz iznimne estetske doživljaje, pružaju nam danas i obilje podataka o dosezima kulture stanovanja na hrvatskim prostorima u prošlosti. Prvi predmeti koji su otkupljeni početkom dvadesetoga stoljeća čine temeljni fond zbirke pokućstva koji se tijekom vremena sukcesivno nadograđivao srodnim artefaktima. Tadašnja je sakupljačka politika bila usmjerena prema sakupljanju predmeta koji su pripadali pred-industrijskom društvu i seoskom stanovništvu tijekom 19. i na početku 20. stoljeća. Od pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća zbirka je sustavno rasla zahvaljujući velikom broju akvizicija koje su muzejski stručnjaci prikupljali na terenskim istraživanjima na području cijele bivše Jugoslavije.

Današnja zbirka pokućstva broji ukupno 400 predmeta koju sačinjava niz brojno manjih kolekcija koje se po svojoj kvaliteti i brojnosti mogu tretirati kao samostalne zaokružene cjeline. Tijekom vremena, nabavke upotpunjuju muzejsku zbirku u smislu prezentiranja tipologije, odnosno karakteristika određenih etnografskih kulturnih areala (panonskog, dinarskog i jadranskog). Najveći dio zbirke čini namještaj koji ilustrira tipološki razvoj predmeta u zbirci, odnosno škrinje, ormari, tronozi, stolci, stolovi, kreveti i kolijevke, kao i predmeti koji tipološki proširuju okvir zbirke poput ormara za led, stroj za pranje rublja i sl. To znači da se je u prošlosti otkupljivao namještaj na kojemu možemo prepoznati utjecaje i širih kulturnih regija (srednjoeuropske, balkanske i mediteranske), kao i pojedinih umjetničkih stilova. Tako da se u zbirci čuva veliki broj primjeraka na čijim se detaljima (ukrasu ili obliku) mogu prepoznati utjecaji pojedinih umjetničkih stilova koji su se na seoskom namještaju odrazili puno kasnije, nego na građanskom. Od skromnije izrađenih primjeraka, u fundusu se ističe skupina predmeta koji su izrađeni od prirodnih oblika drva u prirodi, koji su prilagođeni životnim potrebama, a izradili su ih samouki seoski majstori u 18. stoljeću. Među njima osobito su značajni signirani i datirani predmeti, poput tronoga, stolca s nogama izvedenima od triju ogranaka kojemu je na donjoj strani sjedalice urezana 1742. godina.

Do prvih promjena u sakupljanju predmeta dolazi tek krajem 20. stoljeća, kada se počinju otkupljivati prvi predmeti koji su bili namijenjeni masovnoj industrijskoj proizvodnji i koji su na neki način obilježili kulturu stanovanja seljaštva tijekom 20. stoljeća. Takav pristup rezultirao je nabavkom kvalitetnih primjeraka tvornički izrađenog namještaja od furnira koji se je od sredine 20. stoljeća bio skoro podjednako korišten i na selu i u gradu, što ilustrira nekoliko kompleta spavaćih soba, te pojedinačnih primjeraka kuhinjskog namještaja poput kredenca, stola i stolaca.

Današnja sakupljačka politika usmjerena je prema predmetima koje želimo kontekstualizirati s osobom koja je koristila taj predmet u konkretnom povijesnom vremenu. Za zbirku pokućstva, tako je primjerice otkupljena kompletna spavaća soba jedne osobe zajedno s njezinim osobnim stvarima koje je koristila u svakodnevnom životu. Važan segment, u kontekstualizaciji otkupljenih predmeta sa stvarnom osobom, prikazuje njezina „životna priča“ koja je snimljena i pohranjena u muzejskoj dokumentaciji. Takav način sakupljanja omogućuje nam potpuniju znanstvenu analizu muzejskog predmeta i proširuje mogućnost njegove interpretacije. Kronološku granicu sakupljanja predmeta za zbirku pomakli smo do sakupljanja predmeta iz naše svakodnevnice.