HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka nakita

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj Tea Rittig Šiško
Broj predmeta 2536
Vrsta građe narodni nakit; originali nakita; replike nakita; autorski nakit
Teritorij Hrvatska; Europa
Vremensko razdoblje 19. st. - 21. st.
Materijal metal; staklo; drvo; koralj; biser; dragulj; tekstil
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20nakita

Zbirka nakita Etnografskog muzeja u Zagrebu formirana je već u prvim godinama muzejskog djelovanja. Temeljni fond Zbirke čini nakitna građa preuzeta iz Muzeja za umjetnost i obrt, Trgovačko-obrtnog muzeja i Pripomoćnog fonda Salamona Bergera, a datira se uglavnom u 19. i prva desetljeća 20. stoljeća. Tijekom vremena Zbirka se nadopunjavala povremenim, namjenskim ili prigodnim otkupima i darovima. Danas je politika sakupljanja usmjerena na suvremeni zanatsko-obrtni, tradicijom inspiriran umjetnički i industrijski proizveden nakit, odnosno „bižuteriju“ u širem kontekstu svakodnevne kitnje.

Zbirka se sastoji većinom od samostalnih predmeta kićenja i obuhvaća sve vrste nakita koje su određene načinom i mjestom njegova nošenja na tijelu. U cjelokupnom fundusu najbrojniji su nakitni predmeti s područja Hrvatske, a znatan broj primjeraka tradicijskog nakita podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Pojam tradicijski nakit uglavnom se odnosi na nakit kojim se kitilo stanovništvo prvenstveno u seoskim sredinama ali i u znatno manjoj mjeri, gradića i gradova. Etnografski pristup tradicijskoj nakitnoj baštini Hrvatske temelji se na regionalnim specifičnostima, unutar kojih se za svaku vrstu nakita određuju tipološke značajke prema funkciji, materijalu, oblikovanju, tehnikama izrade, društvenom značenju i simboličkim sadržajima.

Sačuvano nakitno nasljeđe obuhvaćeno Zbirkom potvrda je širokog raspona načina izrade i raznovrsnosti materijala, od jednostavnog nizanja različitog zrnja do zanatski zahtjevnih obrada plemenitih kovina. Uz kulturna prožimanja, tradicijski nakit slijedi povijesna i stilska razdoblja često s vremenskim odmakom i prilagodbom koju određuju ponajviše materijalni uvjeti. Brojem i složenošću oblika ističu se ogrlice od staklenih zrnaca različite boje, veličine i uvoznog podrijetla, kao i one oblikovane od koralja, rječnog sedefa ili granata, brojnih lokalnih naziva – struke, đunđ, kraluž, rajžek, bisernjak, grlinček, zrnje. U Zbirci je velikim dijelom zastupljen nakit izrađen iz srebra i njegovih jeftinijih legura u tehnikama kovanja specijaliziranih domaćih obrtnika, te osobito onaj nakit koji u svojim oblicima ima novčanu kovanicu kao noseći element (austro-ugarski zlatnici dukati i od kovanica oblikovane različite suvrstice ženskih ogrlica – novci, petaki, škude, cvancige). Značajna cjelina Zbirke sastoji se od raznovrsnih privjesaka (sa svetačkim slikama, u obliku srca, križa, spremnica sa svetačkim moćima ili kovanog novca umetnutog u dekorativne okvire) koji su uz kovinske kuglice i zrnje od murano-stakla sastavni elementi ogrlica – gendar, đerdan. Nakitna zadaća vezana je za predmete praktične namjene: razne kopče i spone – ploče, majte, pafte, kao i razne vrste ukrasnih igala za žensko oglavlje – špiode, špjode.

Stilski prepoznatljiv i oblikovno promišljen nakit izrađen iz zlata ili srebra visoke čistoće u finim tehnikama obrade i upotrebe koraljnog brušenog zrnja, morskog bisera, dragog kamenja i sedefa, pripada produkciji profesionalnih zlatara i njihovih radionica od Pule do Dubrovnika. Skupocijene ženske ogrlice – kadena, kolarin, peružini, zlatno žensko prstenje – vera, biša, krastavčar i različiti tipovi naušnica – rećini, verižice, morčići, preneseni u lokalnu tradiciju kićenja s vremenom postaju označitelji kulturnoga identiteta pojedinog kraja.

U Zbirci nakita čuvaju se i srebrni zavjetni darovi: tridesetak komada srebrne votivne plastike i pločica iz Dubrovnika i Lopuda te manji broj različitih predmeta vezanih za vjerovanja.

Osim stručno-znanstvenog proučavanja na razini dosadašnjih etnografskih spoznaja, multidisciplinarnih istraživanja i suvremenih muzeoloških interpretacija, građa ove Zbirke često se koristi kao umjetnička inspiracija i kao predložak za izradu replika.