Odaberite zbirku:

Zbirka košaraštva

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
Broj predmeta: 282
Vrsta građe: košare i koševi za transport i pohranu namirnica
Teritorij: Hrvatska, okolne zemlje
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: guljeno i neguljeno vrbovo pruće, kalana ljeskovina, drvo, plastika
URL: http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20ko%C5%A1ara%C5%A1tva

Za razliku od drugih tradicijskih obrta koji se sve brže gase, košaraštvo je vitalna djelatnost, čije proizvode suvremena industrijska proizvodnja još nije uspjela istisnuti iz svakidašnje uporabe. Muzejska zbirka broji oko 300 primjeraka različitih košaračkih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske, izrađenih od raznolikog biljnog materijala: od slame (obično ražene), kalane ljeskovine, vrbova pruća, močvarne trave sita, divlje vinove loze, kukuruzne komušine ili rogoza. Oblik i materijal odaju pripadnost određenom kraju Hrvatske, iako se neki materijali, npr. vrbovo pruće i ljeskovina, mogu naći posvuda. U mnogim hrvatskim područjima jednostavnije košare za svakodnevnu uporabu ljudi izrađuju sami, a one koje služe za svečanije prigode, obično kupuju od košaraša na sajmu ili proštenju.

Izrada košaračkih proizvoda u neproduktivnim se krajevima Hrvatske početkom 20. stoljeća nastojala ponuditi stanovništvu kao dopunski rad i izvor prihoda, pa su se po selima Međimurja, Hrvatskog zagorja, Pokuplja i drugdje otvarali tečajevi za učenje košaračkog obrta.

U skladu s koncepcijom otkupa građe, za muzejsku se zbirku prikupljaju, osim starih primjeraka košaraštva i novi proizvodi koji se još uvijek prodaju na gradskim tržnicama, kao i na seoskim sajmovima i proštenjima.