HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka tradicijskog gospodarstva

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj mr. sc. Željka Petrović Osmak
Broj predmeta 1365
Vrsta građe predmeti vezani za poljodjelstvo; predmeti vezani za stočarstvo; predmeti vezani za ribarstvo; predmeti vezani za pčelarstvo; predmeti vezani za voćarstvo; transport
Teritorij Hrvatska; Bosna i Hercegovina
Vremensko razdoblje 19. st.; 20. st.
Materijal drvo; metal
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20tradicijskog%20gospodarstva

Zbirka broji preko 1800 predmeta a čini je građa tematski podijeljena na sljedeće cjeline: sakupljaštvo, pčelarstvo, lov i ribolov, poljodjelstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, stočarstvo, transport. Većina predmeta pripada razdoblju od polovice 19. do polovice 20. stoljeća, no oblicima odražava davnu prošlost osnovnih grana tradicijskog gospodarstva. Sakupljaštvo, kao najjednostavniji oblik privrede u zbirci je zastupljeno košarama pletenim od pruća i posudama izrađenim od kore drva, za sakupljanje šumskih plodova (bobica, gljiva…). Stočarstvo prezentiraju brnjice od pruća za sprečavanje paše, naprave za sputavanje stoke, zvona i klepke koje se vješaju stoci oko vrata, posude za preradu mlijeka i drugi pribor. Od poljodjelskog inventara, uz alat (razni oblici motika, srpova, kosa, sječiva za obrezivanje i čišćenje korova), prikupljeni su sanduci i posude dubljene u jednom komadu drva ili od dasaka za čuvanje žitarica i brašna, kao i žrvnjevi i stupe za mrvljenje zrnja.

Zbirka sadrži i različite oblike oraćih sprava: drvena rala (sa jednom ručicom i simetričnim lemešom koje kod oranja zemlju baca na obje strane), plužice (s asimetričnim lemešom i daskom koje kod oranja bacaju zemlju samo na jednu stranu) i plugove (drvene i novije željezne, sa dvije ručice asimetričnim lemešom, daskom i kolicima). Vinogradarstvo i voćarstvo je zastupljeno posudama za transport grožđa i vina (kozje mješine, posude od dužica), tijeskovima za grožđe, podrumarskim priborom i posudama, alatom i priborom za njegovanje loze i voćaka te napravama za branje voća. Od tri tipa tijeskova za istiskivanje voćnog soka (poznatih kao “vinske preše”), Muzej posjeduje dva: sa horizontalnom gredom i na jednoj strani utegom a na drugoj košem za voće (grožđe), te onaj sa dvije vertikalne, paralelne grede i na vrhu horizontalnom gredom sa drvenim vijkom. Ribolov prezentiraju predmeti morskog i slatkovodnog ribarstva (drveni čun - monoksil, udice, osti, mreže, rasvjeta za noćni ribolov, zamke pletene od pruća ili ribarskog konca). Osim alata i pribora za morski ribolov, mediteransku gospodarsku kulturu ilustriraju i predmeti vezani uz uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja (žrvnjevi, korita, drvene posude za taloženje, kamene posude za čuvanje ulja).

Predstavljeni su i oblici privrede koje možemo smatrati dopunskima, jer su prakticirani u godišnjim razdobljima mirovanja osnovnih oblika privređivanja (poglavito poljodjelstva i stočarstva), kao što su pčelarstvo (košnice dubljene u komadu drvenog debla, pletene od pruća ili slame, izrađene od dasaka te pčelarski pribor) i lov (zamke). U zbirci su zastupljeni svi tipovi jarmova: jednostruki (za uprezanje samo jednog vola), dvostruki; sa prutom savijenim u luk oko volovskog vrata; sa ravnim paralelnim gredama ispod i nad volovskim vratom i vertikalnim prutovima; sa ravnom gornjom gredom i kosim letvicama koje se vežu ispod volovskog vrata; te sa pravokutnicima koji čine gornja horizontalna greda, pravokutna kuka i vertikalni prut.