HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka kućnog inventara

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj dr. sc. Zvjezdana Antoš
Broj predmeta 1398
Vrsta građe namještaj; uporabni predmeti u kućanstvu
Teritorij Hrvatska; Bosna i Hercegovina; Crna Gora
Vremensko razdoblje 19. st.; 20. st.
Materijal drvo; metal
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20ku%C4%87nog%20inventara

Prvi predmeti u zbirku kućnog inventara ušli su u inventar Muzeja u godini njegova osnutka, a donacije građana i pojedinačni otkupi bili su izvori iz kojih je u tom devedesetogodišnjem razvoju nastajala i rasla zbirka. Činjenica da je najveći dio predmeta za muzejsku zbirku kućnog inventara sakupljen na području Hrvatske daje im iznimno kulturno-povijesno značenje. S obzirom da je muzejska sakupljačka politika sve do 1995. godine, bila usmjerena prema sakupljanju predmeta koji su pripadali pred-industrijskom društvu i seoskom stanovništvu, temeljni fond ove zbirke sačinjava niz, brojno manjih, kolekcija od drva i metala koji potječu s kraja 19. i s početka 20. stoljeća. Današnja zbirka kućnog inventara broji 1500 predmeta i s vremenom je nadopunjena kućanskim predmetima iz naše svakodnevice.

Upravo je na drvenim predmetima seljačkog oblikovanja došla do izražaja pučka estetika koju ilustriraju brojni predmeti koje su iz drveta izradili pastiri, kao i posebno nadareni pojedinci kod kojih su seljani naručivali dio inventara svojega kućanstva. Među njima posebno ističemo jednostavno oblikovane i neukrašene predmete kojima je obilovalo svako seosko kućanstvo poput tanjura, zdjela, žlica, korita, raznih posuda za čuvanje hrane, stalaka za spremanje žlica, žličnjaka i solenki. Osim takovog, primarnog oblikovanja, seljaci su pri izradbi predmeta primjenjivali i raznovrsne tehnike poput tesanja, piljenja, savijanja i tokarenja poput bukara, koje su sastavljene od niza tesanih daščica spojenih obručem ili kalanim prutom umetnutim u utor dna.

Znatno manju, ali iznimno vrijednu cjelinu predmeta u zbirci predstavljaju predmeti od metala koji čine pribor uz ognjište ili peć, poput metalnog žarača, hvataljki za žeravicu i posebnog stalka za naslanjanje klada prijeklada i lanaca, veriga na koji bi objesili razne dublje metalne posude za pripremanje hrane poput lonca, kotla, bronzina, pinjata, padela, lopiža, teča, koje su bile položene na tronožni stalak za lonce, tronog, kao i predmeti koji su služili za pečenje hrane poput rešetki, te zvonolikog metalnog poklopca, peke. Isto tako su za zbirku prikupljeni i razni kućanski uporabni predmeti poput pegli, vaga za mjerenje, pržilica za kavu, strojeva za mljevenje mesa, sita za brašno, spremnica za vodu, solenki, pribora za jelo izrađenih od drva ili aluminija, kao i vrlo vrijednih posuda za grijanje, skadaleta.

U zbirci se ističe vrlo brojna i raznovrsna skupina pomagala za rasvjetu poput čirjaka, čiraka, luči, svečnjaka, svijećnjaka, lukjerna, lumeta, lučerni, lampaša, fenjera, ferala i uljanica pomoću kojih možemo pratiti način rasvjetljavanja seoskih domova sve do pojave električnih rasvjetnih tijela. U fundusu se ističe i skupina predmeta koji su služili za rasvjetu uljem ili masti - sakupljene su veće ili manje uljenice, lumete, lukjerne, leščrbe, kao i različito oblikovani svijećnjaci i drveni ili željezni stalci, čirjaki, te stalci za luč i različite vrste petrolejki. S obzirom da je razdoblje nakon 1950-tih godina bilo zastupljeno s relativno malim brojem primjeraka koji ne odražavaju u potpunosti produkciju toga razdoblja, zbirka se sustavno od 1995. godine nadopunjava kvalitetnim predmetima, koji će ilustrirati kulturu stanovanja u 20. stoljeću.