HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka šaranih tikvica

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj Tea Rittig Šiško
Broj predmeta 512
Vrsta građe šarane tikvice; tikvice
Teritorij Hrvatska; Slavonija
Vremensko razdoblje 19. st.; 20. st.
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20%C5%A1aranih%20tikvica

Zbirka šaranih tikvica dio je inicijalnog fundusa Etnografskog muzeja, o čemu svjedoče najranije datirani primjerci preuzeti iz Hrvatskog narodnog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt i privatnih kolekcija. Zbirka broji 750 ukrašenih tikvica (2014.) nastalih u razdoblju od početka 19. stoljeća do danas. Vrijedni primjeri folklornog likovnog izraza privlače pozornost stručnjaka i nameću potrebu sustavnije stručne i znanstvene analize.

Razne vrste tikava i tikvica, očišćene od sjemenja i osušene kore, služile su u mnogim krajevima Hrvatske, baš kao i u drugim sredinama i kulturama, uglavnom kao spremnice za vodu, odnosno piće. Jedino je na prostoru sjeveroistočne Hrvatske zabilježena tradicija ukrašavanja tikvica – šaranja –manje više kontinuirano, u županjskom, đakovačkom, dijelu vinkovačkog i brodskog kraja.

Za šaranje se upotrebljava posebna vrsta nejestive tikve, naročito tvrde kore, tipa Lagenaria vulgaris. Oblik joj može biti različit: s dva trbuha, tikva, tikvica, s jednim trbuhom i tankim vratom, tukvanj, tikvić, te dugoljasta tikvica s jako izduženim vratom, teglica, nateg, nategaća, koja je služila za izvlačenje vina iz bačve.

Tehnika ukrašavanja tikvica sastoji se od iscrtavanja ukrasa, njihovog urezivanja i šatvosiranja – premazivanja površine dušičnom kiselinom koja zagrijavanjem potamni. Da bi urezotine pocrnile površina se tare pougljenom orahovom jezgrom. Stariji primjerci iz Zbirke okovani su srebrom ili kositrom, dok su brojni veći primjerci tikvica opremljeni drvenim ručkama. Oblu površinu tikvice majstori šarači ukrašavaju modificirajući temeljnu ornamentiku u vlastitom nadahnuću i na osobite načine. Uz geometrijske i biljne motive, pogotovo prepoznatljivu granu s cvijetovima ili lišćem lipe i hrasta s plodovima žira, svoje mjesto na tikvicama nalaze i portreti velikana hrvatske povijesti, poput Krste Frankopana, bana Jelačića ili Stjepana Radića. O šaranim tikvicama kao omiljenom predmetu darivanja svjedoče pisane poruke sa imenima onih kojima se daruje, kojom prigodom te navođenjem autora (uglavnom inicijalima) i godinom izrade.

Vrhunac ukrašavanja tikvica dosegnut je krajem 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća, kada se mogu pratiti i prepoznatljivi rukopisi pojedinih majstora, poput Andrije Lešića, Antuna Blaževca, Antuna Mikinca i Mate Kadića. Krajem prošlog stoljeća Zbirci se pridružuju radovi Marte Dretvić, Ilije Dretvića, Kate Žigmundovac i Marice Stojanović. Danas je majstora „šarača“ sve manje, a njihova produkcija je usmjerena na suvenirsku (lokalnu) ponudu. Selo Gradište, u okolici Županje, jedno je od zadnjih centara u kojem je ovo umijeće još vitalno.