HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Kačićeva 9/2, 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
Utorak - petak: 10 - 18 h
Subota - nedjelja: 10 - 13 h
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno.

T 01/4826-108, 4826-220, 4826-221
F 01/4880-320
E emz@emz.hr
W http://www.emz.hr
Kako doći do muzeja
Tramvajske linije 12, 13, 14, 17 (postaja Trg Republike Hrvatske), autobusna linija 118 (postaja Trg Mažuranića).
Parkiralište
Muzej nema vlastito parkiralište, ali moguće je parkirati u ulici ispred muzeja te obližnjim ulicama (1. zona) ili javnim garažama.
Stručna vodstva
Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince. Cijena ulaznica: 100 kuna (na hrvatskom jeziku), 150 kuna (na engleskom jeziku).
Grupni posjeti
Grupu čini minimalno 15 osoba, grupa ostvaruje grupni popust (odrasli: 15 kuna; učenici, studenti, umirovljenici: 10 kuna).
Fotografiranje
Da, bez upotrebe bljeskalice.
Cijena ulaznice
Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba): 10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom): 40 kuna

Djeca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu; ulaz besplatan za branitelje i invalide, novinare, društveno osjetljive skupine, članove Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a, studente studija etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru, studente Tekstilno-tehnološko fakulteta, učenike Škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Posebne pogodnosti ostvaruju vlasnici Europske iskaznice za mlade (European Youth Card).
Muzejska trgovina
Otvorena u vrijeme kada je muzej otvoren za posjetitelje, u ponudi se nalaze suveniri i muzejske publikacije.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Da, pomična rampa postavlja se prema najavi.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - etnografski
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1919.
Ravnatelj Goranka Horjan
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: mr. sc. Irena Kolbas)
- muzejsku trgovinu

Zbirke

Zbirka tradicijskih dječjih igračaka

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj dr. sc. Iris Biškupić Bašić
Broj predmeta 1135
Vrsta građe dječje igračke
Teritorij Hrvatska
Vremensko razdoblje 19. st.; 20. st.
Materijal drvo; tekstil; porculan
Url http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20tradicijskih%20dje%C4%8Djih%20igra%C4%8Daka

Dječje igračke izrađivane u selima prikupljale su se uz ostalu građu za Etnografski muzej. Neke od njih došle su zahvaljujući vrijednim muzejskim povjerenicima koji su obilazili teren i animirali ljude da daruju predmete narodnog rukotvorstva za muzejske zbirke. Među njima ima i igračaka koje su izradila djeca, sama ili potaknuta nastavnicima u školi, koristeći se materijalima iz prirode - drvom, kukuruzovinom, kestenom, orahom, tekstilom. Tako su nastajali lukovi i strijele, puške, vodenice, svirale, lutkice... Iako ima dječjih radova, ipak su igračke za djecu uglavnom izrađivali odrasli nalazeći uzore u bližoj okolini. Prema podacima iz inventarne knjige, prva evidentirana dječja igračka u muzeju je mala zipka iz Letovanića, sela kraj Siska, namijenjena djevojčicama, izrađena od hrastovine oko 1840. godine, a kupljena za muzej 1921. godine. U zbirci je sačuvano i nekoliko krpenih lutkica u narodnim nošnjama, izrađenih u Starim Farkašićima kraj Siska. Uz njih igračke su se otkupljivale ili dobivale na dar obilaskom terena ili direktnim dolaskom u muzej. Uz spomenute veći dio fundusa igračke su koje u pojedinim selima izrađuju ili su izrađivali pojedinci koji su se za tu vrstu posla specijalizirali.

Već se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj, u Prigorju i Hrvatskom zagorju te u Dalmatinskoj zagori, ponajprije u sastavu kućne, obiteljske radinosti organizirala izrada igračaka. Stanovnici pojedinih sela bavili su se isključivo izradom dječjih igračaka za prodaju diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica.

Tako je u Prigorskom selu Vidovcu nadomak Zagreba, čiji su stanovnici u svojim kućnim radionicama izrađivali igračke i prodavali ih na sajmovima i proštenjima, prema pisanim podacima pohranjenima u dokumentaciji muzeja, počela organizirana izrada drvenih dječjih igračaka 1932. godine osnivanjem "Prve hrvatske seljačke zadruge za izradu i prodaju dječjih igračaka s.o.j. u Vidovcu". Nažalost, od stotinjak različitih vrsta igračaka sredinom 20. stoljeća, u muzejskoj zbirci sačuvano ih je tek pedesetak. Prevladavaju životinjski likovi, iako ima i prijevoznih sredstava kao i predmeta vezanih za kućanstvo. Pojedini stanovnici bavili su se i pletenjem košara te su na isti način izrađivali i igračke, a minijaturne košarice i kolica za lutke jedne su od sačuvanih. One su izuzetno vrijedan dio zbirke jer od 50-ih godina 20. stoljeća u spomenutome selu više se ne rade.

Fundus se od 1989. godine, a posebno od 1995. sustavno proširuje, prati se rad majstora na terenu i nastoji se svaku igračku koja je nova ili drugačija otkupiti i sačuvati u zbirci. Tako danas zbirka broji oko 600 predmeta. Dva velika otkupa igračaka iz sela Zelova u Dalmatinskoj zagori učinjena su 1995. i 2003. godine kada i posljednji majstor prestaje s radom. Sada već muzejske, igračke iz Zelova, jedini su dokaz njihova postojanja na terenu Dalmatinske zagore. Ove igračke nose sva obilježja kraja u kome su nastale. Potisnutim koloritom, obojene nježnom žutom bojom s blagim crvenim i zelenim šarama, jednostavnih oblika s malo geometrijskog uresa, a nisu precizno oblikovane jer su rađene ručno samo uz pomoć nožića, to su zelovske igračke. Početkom 20. stoljeća u tome su selu gotovo svi stanovnici izrađivali dječje igračke, dvojnice, gusle i keramičke lule. Jedan od rijetkih muzeja u kojem se ove igračke još mogu vidjeti upravo je Etnografski muzej.