Odaberite zbirku:

Zbirka tradicijskih dječjih igračaka

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
Broj predmeta: 463
Vrsta građe: dječje igračke
Teritorij: Hrvatska
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: drvo, tekstil, porculan
URL: http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20tradicijskih%20dje%C4%8Djih%20igra%C4%8Daka

Dječje igračke izrađivane u selima prikupljale su se uz ostalu građu za Etnografski muzej. Neke od njih došle su zahvaljujući vrijednim muzejskim povjerenicima koji su obilazili teren i animirali ljude da daruju predmete narodnog rukotvorstva za muzejske zbirke. Među njima ima i igračaka koje su izradila djeca, sama ili potaknuta nastavnicima u školi, koristeći se materijalima iz prirode - drvom, kukuruzovinom, kestenom, orahom, tekstilom. Tako su nastajali lukovi i strijele, puške, vodenice, svirale, lutkice... Iako ima dječjih radova, ipak su igračke za djecu uglavnom izrađivali odrasli nalazeći uzore u bližoj okolini. Prema podacima iz inventarne knjige, prva evidentirana dječja igračka u muzeju je mala zipka iz Letovanića, sela kraj Siska, namijenjena djevojčicama, izrađena od hrastovine oko 1840. godine, a kupljena za muzej 1921. godine. U zbirci je sačuvano i nekoliko krpenih lutkica u narodnim nošnjama, izrađenih u Starim Farkašićima kraj Siska. Uz njih igračke su se otkupljivale ili dobivale na dar obilaskom terena ili direktnim dolaskom u muzej. Uz spomenute veći dio fundusa igračke su koje u pojedinim selima izrađuju ili su izrađivali pojedinci koji su se za tu vrstu posla specijalizirali.

Već se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj, u Prigorju i Hrvatskom zagorju te u Dalmatinskoj zagori, ponajprije u sastavu kućne, obiteljske radinosti organizirala izrada igračaka. Stanovnici pojedinih sela bavili su se isključivo izradom dječjih igračaka za prodaju diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica.

Tako je u Prigorskom selu Vidovcu nadomak Zagreba, čiji su stanovnici u svojim kućnim radionicama izrađivali igračke i prodavali ih na sajmovima i proštenjima, prema pisanim podacima pohranjenima u dokumentaciji muzeja, počela organizirana izrada drvenih dječjih igračaka 1932. godine osnivanjem "Prve hrvatske seljačke zadruge za izradu i prodaju dječjih igračaka s.o.j. u Vidovcu". Nažalost, od stotinjak različitih vrsta igračaka sredinom 20. stoljeća, u muzejskoj zbirci sačuvano ih je tek pedesetak. Prevladavaju životinjski likovi, iako ima i prijevoznih sredstava kao i predmeta vezanih za kućanstvo. Pojedini stanovnici bavili su se i pletenjem košara te su na isti način izrađivali i igračke, a minijaturne košarice i kolica za lutke jedne su od sačuvanih. One su izuzetno vrijedan dio zbirke jer od 50-ih godina 20. stoljeća u spomenutome selu više se ne rade.

Fundus se od 1989. godine, a posebno od 1995. sustavno proširuje, prati se rad majstora na terenu i nastoji se svaku igračku koja je nova ili drugačija otkupiti i sačuvati u zbirci. Tako danas zbirka broji oko 600 predmeta. Dva velika otkupa igračaka iz sela Zelova u Dalmatinskoj zagori učinjena su 1995. i 2003. godine kada i posljednji majstor prestaje s radom. Sada već muzejske, igračke iz Zelova, jedini su dokaz njihova postojanja na terenu Dalmatinske zagore. Ove igračke nose sva obilježja kraja u kome su nastale. Potisnutim koloritom, obojene nježnom žutom bojom s blagim crvenim i zelenim šarama, jednostavnih oblika s malo geometrijskog uresa, a nisu precizno oblikovane jer su rađene ručno samo uz pomoć nožića, to su zelovske igračke. Početkom 20. stoljeća u tome su selu gotovo svi stanovnici izrađivali dječje igračke, dvojnice, gusle i keramičke lule. Jedan od rijetkih muzeja u kojem se ove igračke još mogu vidjeti upravo je Etnografski muzej.