Odaberite zbirku:

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća i zbirka kopija starih majstora

Vrsta zbirke: umjetnička
Broj predmeta: 123
Vrsta građe: kopije fresaka i umjetničkih slika
Teritorij: Hrvatska (Istra), svijet
Vremensko razdoblje: 11. st. - 16. st., 20.st.
URL: http://gliptoteka.mdc.hr/zbirka_kopija_fresaka_XI_XVI.aspx
http://dizbi.hazu.hr/?object=list&find=gliptoteka&mr[94670]=a

Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. stoljeća i zbirka kopija starih majstora vode se kao jedna zbirka Gliptoteke HAZU. Te kopije zauzimaju posebno mjesto unutar njezina fundusa i čine karakterističnu cjelinu dokumentarne ali i svojevrsne umjetničke vrijednosti.
Zbirka kopija fresaka od XI. do XVI. st. sadržava kopije s raznih lokaliteta Hrvatske, većim dijelom s područja Istre i Dalmacije od Berma, Barbana, Cavtata, Draguća, Dubrovnika, Hrastovja, Huma, Kanfanara, Kloštra, Lepoglave, Lindara, Lovrana, Oprtlja, Pazina, Rakotola, Stona, Svetvinčenta, Žminja, Zagreba, ali također i s lokaltiteta Mileševa, Prizren, Morača i Ohrid. Unutar zbirke su i četiri freske poznatih autora XX. stoljeća: Šime Perića, Ive Kaline, Ferdinanda Kulmera i Hajrudina Kujundžića. Kopije su rađene u naravnoj veličini te prikazuju zatečeno stanje (naslikana su i oštećenja). One su i značajan dokument o izgledu samih fresaka te imaju i povijesno-umjetničku vrijednost jer su ih naslikali poznati slikari: Bruno Bulić, Hajrudin Kujundžić, Eugen Kokot i Željko Hegedušić, Šime Perić, Ivo Kalina i drugi 1950-ih i 1970-ih godina.
Zbirka kopija starih majstora nastala je na inicijativu Josipa Jurja Strossmayera. Ona čuva povijesno-umjetničke vrijednosti majstora kao što su Raffaelo Santi, Peter Paul Rubens, Andrija Medulić, Giorgio Barbarelli da Castelfranco (Giorgione), Palma Vecchio, Tiziano Vecelio, Justus Sustermans, Volterano Franceshini, Frans Snyders, Vigee Lebrun, Antonio Allegri da Corregio. Zbirka je značajna i po kopistima koji su ju radili, od poznatog bečkog kopista 19. st. Edvarda Kaisera, zatim Francesca Giangiacoma, Achile Saccionija, Simonettija, Ivana Squarciana, I. Kratina i drugih.