Odaberite zbirku:

Memorijalna zbirka slikara (animatora, crtača, redatelja, ilustratora, dizajnera) Aleksandra Marksa

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: memorijalna
Voditelj: Jadranka Kruljac-Sever
Broj predmeta: 193
Vrsta građe: kadrovi iz filmova, slike, grafike, ilustracije (knjige, časopisi, kalendari, čestitke), pismo, medalje, animirani filmovi (na VHS-u i DVD-u), dizajn, priznanja, statue, nagrada
Teritorij: Hrvatska, SAD, Japan
Vremensko razdoblje: 1942. - 2002.
Materijal: filmska folija, papir, metal, drvo

Memorijalna zbirka slikara (animatora, crtača, redatelja, ilustratora, dizajnera) Aleksandra Marksa obuhvaća likovne, ilustratorske, dizajnerske i filmske radove te statue nagrada koje je Aleksandar Marks primio za svoj filmski i ilustratorski rad. Zbirka je nastala zahvaljujući donaciji Aleksandra i Ljubice Marks 2001. g. Kasnije je Muzej otkupio nekoliko knjiga s Marksovim ilustracijama, 3 ilustracije, a jednu slikovnicu je primio na poklon. Za potrebe izlaganja zbirke otvorena je u Čazmi 2002. g. Galerija Aleksandar Marks.
Alesandar Marks (Čazma, 1922. - Zagreb, 2002.) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od početaka crtanoga filma u Zagrebu, radio je zajedno s ostalim umjetnicima na razvoju novog izričaja u tome mediju te je u povijesti hrvatskog crtanog filma jedan od najnagrađivanijih autora. Zajedno s N. Kostelcem autor je i prvog crtanog filma u boji – "Crvenkapice" (1952. - 1954.), a u suradnji s V. Jutrišom nastali su filmovi iz ciklusa tzv. oniričke strave ("Muha", "Sizif", "Pauk", itd.). Osim filmskog rada, A. Marks je ilustrirao udžbenike i knjige (npr. slikovnica "Miš s tekstom Božidara Prosenjaka, lektira je za drugi razred osnovne škole), davao dizajnerska rješenja za različite gospodarske kuće od kojih se ističe rad u Standard konfekciji. Sudjelovao je u nastanku igranih filmova likovnim rješenjima za likove i kostime ("Seljačka buna"). Za ilustracije je nagrađen nagradom Grigor Vitez, Nagradom Školske knjige i Nagradom Davorin Trstenjak te Nagradom Vladimir Nazor (1982.) za sveukupni doprinos hrvatskoj kulturi.