Odaberite zbirku:

Kulturno-povijesna zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Ozren Blagec
Broj predmeta: 2772
Vrsta građe: namještaj, glazbala, gramofon, čaše, bilikumi, "Križevački štatuti", lule, slike, satovi, porculan
Teritorij: grad Križevci i okolica
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20 st.
Materijal: drvo, tekstil, staklo, papir, metal
URL: http://www.mdc.hr/krizevci/zbirka-povijesna.htm

Prikaz Križevaca kao grada kulture i razvijenoga društvenog života daje uvid u djelovanje mnogih kulturnih društava u 19. i početkom 20. st. kao što su Narodna čitaona, Kazališni klub, Trgovačko društvo Merkur, Gospojinsko društvo, Literarno društvo Plug, Pjevačko društvo Zvono i mnoga druga.
Podsjeća se također na poznate ličnosti hrvatske kulture vezane za Križevce. U tom su gradu rođeni operna pjevačica Milena Šugh, glumica Nina Vavra, pjesnik i filozof, naš prvi estetičar i prvi dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Franjo Marković, ilirac i operni pjevač Alberto Štriga. Nedaleko od Križevaca, u svom dvorcu u Gornjoj Rijeci, živjela je grofica Sidonija Rubido-Erdödy, prva operna pjevačica koja je u kazalištu pjevala na hrvatskom jeziku u prvoj hrvatskoj operi.
Predstavljena je i vlastelinska obitelj Kiepach, koja je ostavila dubok trag u životu Križevaca. Njihov ingeniozni sin Marcel Kiepach još se kao dijete proslavio svojim izumima, među kojima se osobito ističu dinamo i žiro-kompas bez kojih je danas nezamislivo voziti automobil ili ploviti brodom.
Kulturno-povijesnom zbirkom zaokružuje se opći prikaz Križevaca kroz stoljeća.