Odaberite zbirku:

Zbirka ženskih oglavlja i nakita

Vrsta zbirke: etnografska
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Voditelj: Dubravka Matoković
Broj predmeta: 155
Vrsta građe: ženska oglavlja (dio narodne nošnje) i nakit
Teritorij: Požeška kotlina (Donji Emovci, Požeške Sesvete, Alilovci, Bertelovci, Kutjevo, Trenkovo, Daranovci, Jaguplije, Grabarje, Dolac), Slavonija
Vremensko razdoblje: kraj 19. st. i prva polovica 20. st.
Materijal: vuna, pamuk, lan, pliš, staklene perlice, metal, cvijeće, pero, konjska struna

Zbirka se sastoji od ženskih pokrivala za glavu: bogato ukrašenih ženskih kapica – poculica i različitih vrsta marama, te ukrasa i nakita.
Posebnu podzbirku čine ženske kapice šivane u donjem dijelu u špic – poculice koje su nosile udane žene. U Zbirci se pretežno nalaze primjerci svečanih poculica vezenih raznobojnom vunicom, ali su prisutne i posebno svečane poculice izvezene raznobojnim sitnim staklenim perlicama - đerdanima. Na kapicama se javljaju različiti motivi: geometrijski, biljni, zoomorfni i antropomorfni, arhitektonski, kao i inicijali imena vlasnica, te godina izrade. Na poculice, nad čelom povezivala se marama slagana u traku zvana podveza. U Zbirci se nalaze samo tri svilene podveze ili podvezače za poculicu. Ostale podveze u Zbirci su kupovne marame od tanke vune zvane šafolke, koje su se povezivale kao gornja marama na glavu povezanu u češalj s kapom ili podvezom. Marame zavijače stavljale su se na podvezu. Uglavnom se radi o svečanim kupovnim maramama zvanim svilenka i voštikl (kutjevački kraj) koje su se stavljale na glavu povezanu u češalj. Ostale su marame zavijače od domaćeg platna – rupci i kupovne pamučne marame tamno plave boje s bijelim, žutim ili zelenim sitnim uzorkom uokolo ruba koje su zavijale stare žene, ali i u koroti.
Od zimskih zavijača u Zbirci se nalazi nekoliko plišanih s resama i štofenih marama.
Ukrasi se sastoje od ukrasnog sušenog cvijeća – smilja, patkovih pera i pletenica od konjskih struna, te voštanog vijenca. Od nakita su prisutne vunene pletene narukvice s staklenim zrncima, naušnice i ogrlice.