Odaberite zbirku:

Zbirka čipke

Vrsta zbirke: etnografska
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Ljerka Albus
Broj predmeta: 210
Vrsta građe: pribor za izradu lepoglavske čipke, nacrti čipke, čipka, arhiva
Teritorij: Lepoglava
Vremensko razdoblje: 20. st.
Materijal: drvo, papir, konac, vuna

Zbirka čipke sadrži ukupno 210 predmeta koji svjedoče o idrijskom čipkarstvu, narodnom čipkarstvu na širem području varaždinske županije i lepoglavskom čipkarstvu.
Osim originalnih primjera čipki i crteža predložaka za izradu lepoglavske i idrijske čipke, pribora za izradu čipke tehnikom klepanja i ukrasnih predmeta od čipke, ova zbirka sadrži i primjere arhaičnih čipki u narodu zvanim ZABRNJAK koje su ili već izrađene ili pripremljene za izradu tehnikom uzlanja, a koje su prethodnica čipki rađenih tehnikom kačkanja. U grupi predmeta vezanih uz idrijsko čipkarstvo koje je donirala gđa. Božena Černy iz Zagreba, a koja je predmete naslijedila od svoje bake, idrijske čipkarice, osim kompletnog pribora za izradu idrijske čipke, nalaze se i crteži predložaka idrijske i lepoglavske čipke s motivima različitih tabletića, ukrasnih aplikacija i odjevnih predmeta.
Narodne čipke primjenjivale su se aplicirane ili na narodnom ruhu ili na uporabnom tekstilu poput ručnika i plahti.
Čipke ove zbirke rađene su tehnikom klepanja, kačkanja, pletenja i vezenja tila, mogu se smjestiti u vremensko razdoblje od kraja 18. do kraja 20. stoljeća, a potječu iz Idrije, Lepoglave, Varaždina i različitih lokaliteta s područja županije Varaždinske. Predmeti se čuvaju u zaštitnim kutijama i zaštićeni su bezkiselinskim papirom.