Odaberite zbirku:

Zbirka Božo Vjeko Jarak

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Elizabeta Igrec
Broj predmeta: 211
Vrsta građe: slike, skulpture, crteži, grafike
Teritorij: Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Vremensko razdoblje: 20. i 21. st.
Materijal: ulje, tuš, olovka, keramika, sadra, terakota, bronca, drvo

Zbirka Bože Vjeke Jarka sadrži slike, skulpture, crteže i grafike koje su izradili uglavnom naši najeminentniji umjetnici. Zbirka je donirana gradu Varaždinu 1997. godine, a naknadnim donacijama gospodin dr. sc. Božo Vjeko Jarak još uvijek je upotpunjava. Danas ona broji 208 djela. Posebnost ove zbirke je i u tematskom odabiru motiva koji su prikazani, a to su najzastupljeniji portreti umjetnika (Ivo Dulčić, Omer Mujadžić, Frano Šimunović, Frano Kršinić, Edo Murtić, Zlatko Keser), zatim pejzaži, mrtve prirode i djela religiozne tematike. Kronološki, najstarija djela u ovoj zbirci su crtež Ljube Babića iz 1909. godine, akvarel Milivoja Uzelca iz 1932. godine, ulje na platnu Miljenka Đurića iz 1939., te gvaš Nade Pivac iz 1950., crtež Ivana Lovrenčića iz 1958., gvaš Zlatka Šulentića iz 1969. godine. Većina djela nastala je između 1990. i 2002. godine.
Od skulptura zastupljenih u Zbirci možemo istaknuti one naših eminentnih kipara kao što su: Ksenija Kantoci, Frane Šimunović, Šime Vulas, Marija Ujević Galetović, Pavao Perić itd. Što se velikih slikarskih imena tiče sa po više radova u ovoj su zbirci zastupljeni Slavko Šohaj, Frano Šimunović, Đuro Seder, Ljubo Ivančić, Zlatko Keser, Ivo Dulčić, Zlatko Šulentić, Franjo Likar, Gabrijel Jurkić, Edo Murtić, Omer Mujadžić, Vasilije Jordan, Ivo Režek, Maksimilijan Vanka, Vilko Šeferov, Vilim Svečnjak, Kruno Bošnjak i mnogi drugi.
Zanimljivo je spomenuti razmišljanje dr. Jarka, njegove motive stvaranja ove zbirke umjetnina kao i razloge zbog kojih ih je poklonio upravo gradu Varaždinu. U studentskim danima prijateljevao je sa slikarima u Sarajevu, gdje je u to vrijeme živio, a jedno toplo i iskreno prijateljstvo posebno ga je vezalo sa slikarom Gabrijelom Jurkićem. Uslijedila su prijateljstva s umjetnicima u Zagrebu, osobito s kiparom Franom Kršinićem i Želimirom Janešom, Josipom Poljanom, slikarima Franom Šimunovićem, Zlatkom Šulentićem i brojnim drugima. Mnoga djela religioznih tematika u ovoj zbirci pokazuju razvoj teološke znanosti koja kod nas nije dostatno ni praćena, a kamoli usvajana. Religiozna tematika djela bila je dobra prilika da umjetnici, u skladu s novim spoznajama, pokušaju slobodnije, drukčije, osobnije izraziti određene kršćanske istine i vrijednosti. S pravom smo uvjereni da su neka djela I. Dulčića, Lj. Ivančića, Đ. Sedera, Z. Price, Ž. Janeša, Š. Vulasa, i drugih okrunjena nekim novim momentima u slikanju sakralnih tematika.
Izuzetno zanimljiva Zbirka dr. Bože Vjeke Jarka od velikog je značaja za Galeriju starih i novih majstora, kao i za grad Varaždin.