HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Gundulićeva 24, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
muzej tek osnovan i nije otvoren za javnost
T 01/4825-413
F 01/4825-384
E hmmf@hazu.hr
W https://hmmf.hazu.hr
http://info.hazu.hr/hr/o-akademiji/jedinice/hmmf/
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - higijene i zdravlja
Djelokrug državni
Osnivač HAZU
Godina osnutka2014.
U sastavuHrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Ravnatelj Silvija Brkić Midžić
Voditelj
Muzej ima:

Zbirke

Zbirka narodne medicine

Vrsta zbirke etnografska, ostalo
Voditelj Silvija Brkić Midžić
Broj predmeta 175
Vrsta građe barbirski pribor; razna sredstva za prirodno liječenje; zapisi, votivi i zavjetni predmeti za zaštitu od bolesti i zla; amuleti; apotropejski predmeti i drugo; izložbeni panoi s predmetima i dokumentarnom građom (fotografijama i ilustracijama) vezanom za narodnu medicinu
Teritorij Hrvatska; Bosna i Hercegovina; Bihac; Banja Luka; Tuzla
Vremensko razdoblje od 18. st. do prve polovine 20. st.
Materijal metal; drvo; staklo; vosak; poludrago kamenje; razni prirodni materijali; materijali biljnog podrijetla; materijali životinjskog podrijetla; papir

Zbirka narodne medicine zatečena je u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU u Gundulićevoj 24/III u Zagrebu, te je predana na upravljanje Muzeju. Zbirku je Odsjek pak preuzeo na upravljanje od Hrvatskog liječničkog zbora, u čijem je okrilju 1944. godine bio osnovan Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj. Građa je prikupljena u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, najvećim dijelom terenskim istraživanjem Stanka Sielskoga, liječnika, kolekcionara i prvog kustosa Muzeja za povijest zdravstva.
Zbirka sadrži vrijednu etnografsku građu vezanu za narodnu medicinu, kao što su pučki instrumenti za izvođenje različitih zahvata, barbirske posude i pribor (rogovi, kupice, ventuze, sprave za puštanje krvi), prirodni materijali korišteni za liječenje, apotropejski predmeti, votivi, amajlije, amuleti, zapisi za zaštitu i njihove spremnice, svetačke sličice, nakit s apotropejskim značenjem: privjesci, prsteni, ogrlice, narukvice. Pojedine skupine predmeta priređene su u Hrvatskom liječničkom zboru za izlaganje u obliku izložbenih panoa s predmetima, fotografijama ili ilustracijama i pripadajućim legendama u ostakljenim drvenim okvirima, te su u tom cjelovitom obliku i sačuvane. U zbirci je objedinjena građa koja svjedoči o različitim pučkim (neznanstvenim) metodama liječenja i provođenja zaštite od bolesti i zla. Izdvaja se nekoliko većih skupina predmeta kao što su votivi, zapisi i amuleti, građa vezana za svetce zaštitnike od bolesti i zla, potom narodni barbirski i operaterski instrumenti te fragmenti prirodnih materijala korištenih za liječenje i zaštitu od bolesti.
Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske (npr. Marija Bistrica, Osijek) i iz Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke i Tuzle.
Posebna zanimljivost i vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je naslijeđena od prvog hrvatskog muzeja medicine, koji je bio osnovan 1944. godine u okviru Hrvatskog liječničkog zbora pod nazivom Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj, inicijativom tadašnjeg predsjednika HLZ-a prof. dr. Vladimira Ćepulića i povjesničara medicine prof. dr. Luje Thallera, a prvi kustos muzeja bio je liječnik epidemiolog i kolekcionar etnografske građe dr. Stanko Sielski koji je u to vrijeme radio u Bosni i Hercegovini na suzbijanju epidemija sifilisa i tuberkuloze. Iz tog vremena sačuvane su također rukopisne ili strojopisne legende uz pojedine predmete, a dio građe sačuvan je u obliku uokvirenih izložbenih panoa – svojevrsnih plitkih zidnih vitrina s predmetima ili fotografijama, crtežima i popratnim legendama.
Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU vrijedna je stoga s dva aspekta: kao planski prikupljana i sačuvana narodna baština, ali i kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i medikohistorika ka uspostavljanju muzeja medicine.
Dio predmeta bio je izložen na izložbi Narodna medicina u Etnografskom muzeju u Zagrebu 2001. godine te su neki od njih publicirani u katalogu izložbe.
Katalog zbirke objavljen je u knjizi "Narodna medicina - izvori i istraživanja" koja je izdana 2017. godine u okviru nakladničkog niza HAZU - Rasprave i građa za povijest znanosti.