Odaberite zbirku:

Zbirka ribarstva

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: pomorska
Voditelj: mr. sc. Gordana Tudor
Broj predmeta: 65
Vrsta građe: predmeti vezani za ribolov
Teritorij: istočna obala Jadrana
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: metal, drvo, konac
URL: http://www.hpms.hr/zbirke/item/86-zbirka-ribarstva.html

Zbirka ribarstva obuhvaća predmete iz prve polovice 20. stoljeća koji svjedoče o tadašnjem stupnju razvitka ribarstva i riboprerađivačke industrije.
U Zbirci su zastupljene različite vrste ribarskog alata i pribora (vrše, osti, udice, “svićalo”, „špurtilo“ te igle za pletenje i krpanje ribarskih mreža) te produkti jadranskih tvornica za konzerviranje morske ribe (u prvom redu „Sardina“ d.d., zatim „Neptun“ d.d., „Itak“ d.d. i „Mardešić“). Prema natpisima na limenkama i kutijama za konzerviranu ribu možemo zaključiti da je proizvodni asortiman u 1. polovici 20. st. bio izuzetno raznolik, a premda je maslinovo ulje bio nezaobilazan dio sadržaja limenki, na njima se posebno još naglašava o kojoj se kvaliteti ulja radi (samo „maslinovo“, „extra“ ili „extra rafinirano maslinovo ulje“ ili „najfinije čisto maslinovo ulje“ itd).
Zasluge za prikupljanje predmeta s područja ribarstva i riboprerađivačke industrije pripadaju u prvom redu, djelovanju pomorsko-propagandističke organizacije Jadranska straža (1922. - 1941.) sa sjedištem u Splitu, koja je nastojala razviti svijest o značenju i vrijednosti naše, istočne obale Jadrana i ojačati brigu za njezino očuvanje i razvoj pomorskih djelatnosti. Među njenim brojnim akcijama posebno mjesto zauzima organiziranje velike Jadranske izložbe u Splitu, u ljeto 1925. godine. Na izložbi je prikazana povijest jadranskog pomorstva, s posebnim naglaskom na gospodarske djelatnosti vezane uz more i pomorstvo. Iste godine u Splitu je i osnovan Pomorski muzej Jadranske straže koji je u vlastiti prostor uselio 1933. godine, a Ribarski odjel, kao prvi ribarski muzej u tadašnjoj državi, otvoren je 1939. godine.
Hrvatski pomorski muzej baštinio je najveći broj eksponata Ribarskog odjela, kasnijeg dijela Pomorskog muzeja JAZU/HAZU. S obzirom na prikupljenu građu i važnost koju je ribarstvo imalo za egzistenciju stanovnika dalmatinske obale i otoka, Zbirka ribarstva je formirana kao zasebna zbirka 2007. godine.