Odaberite zbirku:

Zbirka odora, nošnji i opreme

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: mr. sc. Gordana Tudor
Broj predmeta: 340
Vrsta građe: odore, škrinje
Teritorij: istočna obala Jadrana
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: tekstil, metal, drvo
URL: http://www.hpms.hr/zbirke/item/81-zbirka-odora-no%C5%A1nji-i-opreme.html

Zbirka sadrži više stotina različitih predmeta. Osim mornarskih odnosno časničkih odora iz ranijih razdoblja počev od kraja 19. stoljeća, u zbirci se nalaze i dva izuzetno vrijedna eksponata vezana za najnoviju povijest. To su prva odora pomorskog diverzanta HRM iz 1991. godine koju je HPMS poklonio Mile Čatlak, prvi zapovjednik Prvog odreda pomorskih diverzanata HRM te odora prvog hrvatskog admirala Svete Letice, koju je poklonila njegova obitelj.
U Muzeju se čuvaju i odore mornara Bokeljske mornarice iz prve polovice 19. stoljeća zajedno s pripadajućim oružjem te dvije mornarske škrinje također iz 19. stoljeća.
Osim odora, Zbirka sadrži i velik broj drugih dijelova mornarske i časničke opreme. Tu se nalaze epolete, epoletuške i naramenice za označavanje činova iz svih razdoblja, desetak vrpci s mornarskih kapa sa stranih ratnih brodova koji su tijekom 20. stoljeća posjećivali Split, ešarpe, držači za sablju i bodež te remeni, različiti amblema za kape i znakovi za označavanje službe na brodu sve do različitih mornaričkih puceta.