Odaberite zbirku:

Zbirka zastava i zastavnih vrpci

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: ostalo
Broj predmeta: 720
Vrsta građe: zastava, zastavna vrpca, vršak koplja zastave, vrpce s vijenaca
Teritorij: hrvatske zemlje
Vremensko razdoblje: 17. st. - danas
Materijal: tekstil (svila, vuna, pamuk), pozamenterija, metal, drvo
URL: http://www.hismus.hr/hr/zbirke/izbor-iz-fundusa/zbirka-zastava-i-zastavnih-vrpci/

Jezgru zbirke čini 150 primjeraka zastava od kojih su najstarije nastale u 17. st. U Zbirci su sabrane: banderijske, vojne, državne, krunidbene, banske i županijske zastave, najstarije hrvatske nacionalne zastave (hrvatske trobojnice iz 1848.), zastave s elementima državne simbolike te one strukovnih i građanskih udruženja.
Najbrojnije su zastupljene vojne zastave Austrijske carske vojske (pukovnijske i konjaničke) koje potječu s područja Vojne krajine te zastave hrvatskih sokolskih društava. U skupinu vojnih spadaju i: banderijske zastave hrvatskih velikaša, zastave hrvatsko-ugarskog domobranstva, te zastave vojske Kraljevine SHS.
Među povijesnim zastavama iz vremena II. svjetskog rata značajne su zastave partizanskih odreda. Tu se osim crvenih zastava s petokrakom zvijezdom ili proleterskim simbolima nalaze i nacionalne trobojnice s crvenom petokrakom (i) ili natpisom.
Jedinstvenost Zbirke ogleda se u činjenici da se u njoj čuvaju najstarije hrvatske trobojnice, zatim zastave hrvatskih banova, Hrvatske seljačke stranke te najveći broj zastava hrvatskih sokolskih društava s područja današnje Hrvatske i Slavonije. Posljednjih godina Zbirka je obogaćena novim primjercima zastava koje su simboli suverene Republike Hrvatske u vojnom i političkom smislu.
U zbirci se nalazi stotinjak bogato ukrašenih zastavnih vrpca koje daju zastavama posebnu draž, slikovitost, i na poseban način svjedoče njihovu povijest.