Odaberite zbirku:

Zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Voditelj: Petra Braun
Broj predmeta: 8997
Vrsta građe: odlikovanja, medalje, plakete i značke
Teritorij: Hrvatska, Europa, ostali dijelovi svijeta
Vremensko razdoblje: 18. st. - 21. st.
Materijal: plemeniti metali, bronca, cink, čelik, aluminij, svila, pamuk, sintetika
URL: http://www.hismus.hr/hr/zbirke/izbor-iz-fundusa/zbirka-odlikovanja/

Zbirka odlikovanja je najveća zbirka te vrste u Hrvatskoj i jedna od većih zbirki odlikovanja na širem prostoru. Zastupljena su odlikovanja mnogih država Europe i svijeta od 19. stoljeća do današnjih dana. Značajno mjesto zauzimaju odlikovanja Habsburške Monarhije, Crne Gore, Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, SFRJ, Republike Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Turske, Njemačke, Poljske, Čehoslovačke, Italije, Sv. Stolice, Francuske, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Portugala, Carske Rusije, SSSR-a. Vrijednost Zbirke podižu i odlikovanja s afričkog, azijskog i američkog kontinenta: iz Egipta, Tunisa, Irana, Kine, Nepala, Tajlanda, Burme, Venezuele, Čilea i SAD.
Zbirka medalja i plaketa je skromnijeg obima; prikupljena je u proteklih sedamdesetak godina darovima građana i otkupima. Riječ je o medaljama i plaketama iz 19. i 20. stoljeća koje su izrađivali naši i strani medaljeri, a posvećene su društvima, ustanovama, vladarskim obiteljima, znamenitim ličnostima, te događajima iz vojne, političke, kulturne i ekonomske povijesti. U zbirci se nalaze djela Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Ive Kerdića, Rudolfa Spieglera, Teodora Krivaka-Klaužera, Ivana Jegera, Vanje Radauša, Želimira Janeša i drugih naših proslavljenih umjetnika.
Zbirka značaka nema znatnu materijalnu vrijednost, ali je njihovo značenje u proučavanju povijesti svakog društva veliko. Teško je zamisliti da postoji neko javno društvo ili organizacija koja nije otkovala svoju značku. A kako su ta društva s vremenom nestala i pala u zaborav, značke su nijemi svjedok njihova postojanja. Osim značaka sportskih društava i klubova, u Muzeju se čuvaju brojne vojne značke, osobito iz I. svjetskog rata, a također lovačke, vatrogasne i značke Crvenog križa.