Odaberite zbirku:

Stara zbirka i zbirka 19. stoljeća

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Ana Petković Basletić
Broj predmeta: 3268
Vrsta građe: grafika; crtež
Teritorij: Europa; Hrvatska
Vremensko razdoblje: 16. st. - 19. st.
Materijal: papir
URL: http://kabinet-grafike.hazu.hr/hr/zbirke.htm

Zbirka grafika i crteža starih majstora, tzv. Stara zbirka Kabineta grafike, kao i u svakoj instituciji srodne naravi ima status iznimne vrijednosti zbog svoje starosti, osjetljivosti ali i značenjem koje otiscima i njihovim autorima svjedoči o velikoj europskoj povijesti grafičke umjetnosti. Zbirci starih majstora koja sadrži grafičke listove europskih škola od 16. do kraja 18. stoljeća 2006. godine pridružena je Zbirka grafičkih listova i crteža nastalih u 19. st. čime je građa ovih dviju zbirki, koje sežu duboko u povijest grafike i crteža dosegla oko tri tisuće i tristo listova.
Uz talijanske majstore od Marcantonija Raimondija do Piranesea, ističu se i predstavnici drugih europskih škola: nizozemske od Lucasa van Leydena do Houbrakena; francuske od Jacques Callota do Paul Gavarnija; njemačke od malih majstora H. S. Behama i Aldegrevera do graverskog kruga Killianovih.
Nadalje, u korpusu hrvatske nacionalne baštine izdvaja se crtež Julija Klovića Judita i Holoferno te šest bakroreza Martina Kolunića Rote.
Stara zbirka i zbirka 19. stoljeća Kabineta grafike HAZU svojim sadržajem mapira povijest umjetničke europske grafike i crteža od 16. do kraja 19. stoljeća u rasponu od iznimnih vrijednosti do bogatog kulturološkog i ikonografskog presjeka sagledanog kroz tematske cjeline.